Amara van der Elst

gastcolumn Amara van der Elst

Schutting

Het gras is groener bij de buren. Dankzij social media kunnen wij dat tegenwoordig van steeds dichterbij in high definition zien. De schutting is neergehaald. We gieten filters over ons gras in plaats van water, alles moeten we nú delen in plaats van later. Zo laten we elkaar weten hoe goed het ervoor staat, maar wat zou er gebeuren als we de schutting terugbouwen?

Lees verder 


M ensen maken zichzelf helemaal gek door de ander constant drukker bezig te zien, succesvoller te zien, mooier te zien en zo vergeet men zelf te zijn. Wat bedoeld was als middel voor connectie, is uitgegroeid tot iets waardoor sommigen de connectie met zichzelf kwijtraken. ‘Zelf’ en ‘zelfbeeld’ staan steeds verder uit elkaar door het gebruik van filters, Photoshop en andere illusies. Om de connectie te herstellen voelen sommigen zich gedwongen een stap terug te nemen.

“Ff offline komende week.”

“Ik neem even een break van insta. Mental health dingen.”

Ik ben zó klaar met deze app. Over een paar maanden terug.”

 

Afstand nemen van social media lijkt een nieuwe socialmediatrend: scherm uit en wandelen. Een goed idee, maar er mist nog bewustzijn. Als we de connectie met onszelf willen vinden, is het nodig te beseffen dat wij onszelf niet in de natuur kunnen plaatsen. Wij zijn zelf deel van de natuur. Zorgen voor de natuur begint dus bij zorgen voor jezelf. Daar hoeft geen #selfcare bij te komen kijken, want als we elke keer dat we buiten zijn iets op social media plaatsen, waar zijn we dan echt connected mee?

 

We mogen meer offline delen, naar elkaar omkijken in plaats van opkijken, en vooral weer met liefde naar onszelf kijken. We zijn nog niet klaar om het succes van een ander te zien zonder prestatiedruk te voelen. Alessandro Baricco heeft de juiste woorden, laten we ‘alle muren die we te snel naar beneden hebben gehaald opnieuw optrekken; ze onmiddellijk weer aan stukken slaan zodra iedereen in staat is om zonder muren te leven.’

 

Focus op je eigen grasveld. Wat je water geeft dat groeit. Gun het ook de ander, als daar wat groters bloeit. Weersta de neiging steeds over de schutting te kijken. In net wat ander licht kan alles groener lijken.

Naar boven 

Het gras is groener bij de buren. Dankzij social media kunnen wij dat tegenwoordig van steeds dichterbij in zien. De schutting is neergehaald. Zo laten we elkaar weten hoe goed het gaat, maar wat zou er gebeuren als we de schutting terugbouwen?

13/14
Loading ...