60 jaar ASN Bank   

De activistische jaren

ASN Bank bestaat 60 jaar! Goedgeld blikt in drie edities terug op de rijke geschiedenis van de bank. Deze keer: 1980-2000.

1980


Jubileum - De activistische jaren_1680

1 maart 1980: krakers in protest tegen de woningnood, op de barricaden voor een kraakpand in de Amsterdamse Vondelstraat. De jaren tachtig begonnen roerig en met somber economisch perspectief. De werkloosheid was hoog, de woningnood groot. ASN Bank investeerde in deze periode veel in sociale woningbouw.


Jubileum  - pijl down beige.


 

60_jaar_asn_bank - stippellijn

1980 -1992

Dit is de man achter het motto ‘rente zonder bijsmaak’, oud-directeur Piet Boef. Op 19 september 2014 overleed hij. Na een jarenlang dienstverband bij het NVV werd hij op 1 januari 1980 directeur van de Algemene Spaarbank voor Nederland, zoals ASN Bank toen nog heette. Van 1986 tot aan zijn pensionering in 1992 was hij algemeen directeur. Piet was een bevlogen mens zonder franje, eerlijk en recht door zee. Hij zette zich met hart en ziel in voor solidariteit, zoals voor de anti-apartheidsbeweging in Zuid-Afrika. Ook stond Piet aan de idealistische basis van ASN Bank.

60_jaar_asn_bank_1591

Jubileum - De activistische jaren_1681

In 1984 hielden demonstranten tegen kernwapens op het Haagse Binnenhof twee minuten stilte. Op de foto zien we het tentenkamp van de actievoerders. Ook ASN Bank nam stelling tegen kernwapens, en doet dat nog steeds, samen met PAX.

Jubileum  - pijl down

 

60_jaar_asn_bank - cd

De serie 'CD Zonder Bijsmaak' uit 1993 en 1994 was een grote hit. Wie een rekening bij ASN Bank opende, kreeg er een toegestuurd.


Jubileum - De activistische jaren_1720

ASN zette zich actief in tegen de apartheidspolitiek in Zuid-Afrika. Met deze advertentie gaf de bank aan niet te investeren in bedrijven die zakendeden in of met het land. Ook nadat Nelson Mandela was vrijgelaten, bleef de bank de politiek in het land kritisch volgen.Jubileum - De activistische jaren_1719

ASN Bank heeft het Waddengebied altijd een warm hart toegedragen. In 1999 sloot de bank zich aan bij een landelijke actie om voorgenomen gasboringen in het gebied tegen te gaan. Boorlocaties op zee zouden er niet komen; wel wordt er – sinds de jaren tachtig – schuin vanaf land geboord naar gas. De bedreiging van dit werelderfgoed is helaas nog altijd actueel.

Jubileum  - pijl down..

 

60_jaar_asn_bank - stippellijn.
Jubileum - De activistische jaren_1685

1993

‘Houd DAF op de weg’

Jubileum - De activistische jaren_1686

Als vakbondsbank van origine steunde ASN Bank in 1993 de stichting ‘Houd DAF op de weg’. Deelnemers gaven een achtergestelde, niet verhandelbare lening van honderd gulden aan de stichting, waarvan dit het bewijs van deelname is, mede ondertekend door oud ASN-directeur Michel Negenman. De succesvolle campagne hield DAF Trucks inderdaad op de weg en betekende het behoud van vele arbeidsplaatsen.

Jubileum  - pijl down

   

Het ASN Aandelenfonds werd opgericht in april 1993 en is daarmee een van de oudste duurzame beleggingsfondsen in Nederland. De beheerder toetst beursgenoteerde ondernemingen op verschillende duurzaamheidsaspecten, waaronder mensenrechten, milieu en klimaat, dierenwelzijn, biodiversiteit en transparantie.

Jubileum - De activistische jaren_1687 - aandelen

27 april 1996. Wie herinnert zich niet de angst voor radioactieve spinazie in de Nederlandse supermarkten na de ontploffing van Reactor 4 in Tsjernobyl in 1986? ASN Bank was en is verklaard tegenstander van kernenergie en sponsorde de herdenking van de kernramp tien jaar later. De illustratie is van de bekende tekenaar Opland.

Jubileum  - pijl down COPY
Jubileum - De activistische jaren_1721

 

60_jaar_asn_bank - stippellijn....
60_jaar_asn_bank Bankpas

2000 

Rekeninghouders kunnen nog net voor de millenniumwisseling gebruikmaken van de ASN Spaarbankpas. ASN Bank had in die tijd nog geen betaalrekeningen en met dit pasje konden grotere bedragen vanaf 500 gulden direct vanaf de spaarrekening betaald worden. Ook kon je er 500 gulden per keer mee opnemen bij geldautomaten.


Naar boven gerelateerd.
60 jaar ASN Bank, deel 1: de vakbondsjaren

Goedgeld mei 2020

De bevlogenheid van ASN Bank kent een mooie geschiedenis. In dit jubileumjaar staan we daarbij stil; want wie zijn geschiedenis kent, weet waar hij heen gaat. In deze editie aandacht voor de activistische jaren.

3/13
Loading ...