Focus

Focus

 

Biodivers paradijs

Tiny Forests, ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Je komt ze tegen in woonwijken: dichtbegroeide inheemse bosjes ter grootte van een tennisbaan. Wat in 2015 begon met het eerste minibosje in Zaandam, groeide uit tot honderd minibossen in het hele land, samen goed voor 56 duizend bomen. IVN Natuureducatie ontwikkelt de minibossen, in samenwerking met de gemeente, scholen en vaak een groep actieve buurtbewoners..

‘Een Tiny Forest is goed voor de biodiversiteit én biedt kansen voor kinderen en buurtbewoners’, zegt ontwikkelaar stadsnatuur Maarten Bruns van IVN Natuureducatie. De aanleg van zo’n minibosje begint met een veldverkenning van de planten die voorkomen in de omgeving. Daarna volgen bodemonderzoek, het preparen van de grond, bewerking en het uitzoeken van de beplanting. ‘En je zult het beheer moeten organiseren’, stelt Bruns. ‘Wil je de paden in het bosje toegankelijk houden, dan zul je regelmatig moeten snoeien.’ Inmiddels zijn ruim 6.600 basisschoolleerlingen betrokken geweest bij minibosjes in het land. Bruns: ‘Op houten bankjes in deze “buitenlokalen” krijgen ze les over de natuur. En de kinderen helpen mee met het planten van de bomen.’ Een Tiny Forest in een woonwijk heeft ook een belangrijk sociaal aspect: buurtbewoners kunnen elkaar hier ontmoeten en van het groen genieten. Met een beetje hulp van IVN en de gemeente kan in principe iedere buurtbewoner het initiatief nemen om een Tiny Forest te planten, aldus Bruns. Meer dan de helft van alle gemeenten toonde inmiddels interesse in een eigen Tiny Forest. 
Goed voorbeeld doet goed volgen. Ondersteund door ASN Bank ontwikkelde IVN een variant voor tuinbezitters: Tuiny Forest. Hetzelfde plantprincipe, maar dan op zes vierkante meter in je achtertuin. Tegels eruit, boompjes, struiken en kruiden erin. Een minibosje in je tuin biedt onderdak aan vogels, vlinders en bijen, geeft schaduw in de zomer en helpt je het regenwater af te voeren. IVN biedt dit pakket met planten, plantinstructie én bodemverbeteraar ook nu weer aan. Tover zelf je tuin om tot een biodivers paradijsje.
ivn.nl/tuiny-forest

 

 

Focus: Tiny Forests, je komt ze tegen op plekken waar mensen wonen: dichtbegroeide inheemse bosjes ter grootte van een tennisbaan.

5/13
Loading ...