Column - leon

gastcolumn Merijn Tinga

Golven

Vier jaar geleden sta ik op het strand van Scheveningen, bloednerveus voor een recordpoging. Onder mijn arm een surfboard van aaneengeplakte plastic flesjes. Vier jaar geleden. Nog voordat China de grenzen sluit voor plasticafval. Voordat Timmermans richtlijnen voor wegwerpplastics uitschrijft. Voor David Attenborough met zijn Blue Planet-serie, en voordat Boyan zijn experimentele plasticvanger in de oceaan neerlegt. Vier jaar geleden. De aandacht voor de plasticsoep is nog minimaal, de bewustwordingsgolf is net in opbouw.

Lees verder 


Mijn recordpoging die dag om als eerste naar Engeland te kitesurfen, mislukt. Het ligt niet aan het board, al maakt het het surfen niet gemakkelijker.

 

Het zijn wind en golven die mij geselen, 180 kilometer lang. Na acht uur worstelen zie ik de kust van Engeland voor me opdoemen. Maar precies dan valt plotsklaps de wind weg. Vleugellam stroom ik met het springtij weg naar het noorden. Uiteindelijk weet ik met een laatste zuchtje wind het strand van Lowestoft te bereiken, waar de BBC-camera op mij wacht. Ik biecht direct op dat ik tijdens de windstilte op de volgboot heb moeten wachten. Geen record. Wel een mislukking. Maar we hebben een groter doel. Statiegeld op kleine flesjes. De recordpoging met het plasticflessenboard is het startschot van een petitie. Met 55 duizend handtekeningen sta ik een half jaar later in de Tweede Kamer tussen Kamerleden en journalisten. Sluw heb ik een verrassing voor de aanwezige Kamerleden. Een zelfgeschreven motie, die door links en rechts wordt ondertekend, onder druk van zoemende camera’s. Twee dagen erna neemt het kabinet de ‘Plastic Soup Surfer Burgermotie’ zonder stemming over. Iets wat niet eerder voorkwam in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Toch nog, per ongeluk, een ‘eerste keer’ gescoord met de surf­campagne. Veel belangrijker is dat de motie de basis vormt voor het beleid van Stientje van Veldhoven, de staatssecretaris die officieel besluit om per 1 juli 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes verplicht te stellen. 

 

Vier jaar na mijn recordpoging is plasticsoep hot en trending. Geen zichzelf respecterend bedrijf dat niet zijn schappen doorlicht op recyclebaarheid of alternatief materiaal. Statiegeld op plastic flesjes is vandaag niet meer dan vanzelfsprekend. De aanzwellende golf begint om te slaan. Het echte surfen kan beginnen. 

Naar boven 

Gastcolumn Merijn Tinga

12/13
Loading ...