6773

tattoos voor de mensenrechten

Lees verder  

Wereldwijd dragen 3462 mensen een letter uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties. Samen dragen zij het belang van dit document uit. De tattoos herinneren er dagelijks aan dat mensenrechten helaas nog niet overal vanzelfsprekend zijn.

‘Met een tattoo vechten mensen voor hun rechten’

 

Kunstenaar Sander van Bussel (48), bedenker van de Human Rights Tattoo, reist al zeven jaar met zijn team de wereld rond.

Human Rights Tattoo_1462

‘De Keniaanse kunstenaar en mensenrechtenactivist Steven ‘Nyash’ Nygah werkte tijdens Festival Mundial in mijn atelier. Twee jaar later was ik in Kenia, maar liepen we elkaar net mis. Terug in Nederland hoorde ik dat hij was vermoord. Dat maakte me kwaad. Ik moest iets doen, iets blijvends creëren. Ik wilde iets doen met mensenrechten, ook al was het onzeker of Steven is vermoord om politieke motieven. Tattoos zijn blijvend. Daarom kwam ik op het idee om een wereldwijde keten te vormen van mensen met een tattoo. Tattoos van losse letters, die samen de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens vormen. Uit deze keten van letters kun je niet zomaar een letter weglaten, zoals je ook niet zomaar een mensenleven kunt wegnemen. Op mijn eigen onderarm prijkt de letter R. Door deze tattoo gaat het eerste gesprek met vreemden al snel over mensenrechten, voor mij een wezenlijk onderwerp.

Mensenrechten zijn universeel. Daarom reis ik met mijn team de wereld rond om mensen uit alle landen en lagen van de bevolking te tatoeëren. In India bezochten we een high society-evenement met Bollywood-sterren. Maar we gingen ook naar de sloppenwijken. Zo kreeg de negentienjarige Simran een tattoo, een meisje uit een lagere kaste. Haar moeder verdient een leefbaar loon. Dat stelde Simran in staat naar school te gaan, waardoor zij nu haar eigen keuzes kan maken. Op 10 december 2023 bestaat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens 75 jaar. Mijn streven is om dan alle 6773 tattoos gezet te hebben, met steun van ASN Bank. Mijn doel is bereikt als mensen delen wat hen bindt, in plaats van benadrukken wat hen anders maakt. Meer kan ik niet doen als kunstenaar.’

‘Door deze tattoo pak ik de aandacht van leerlingen’


Human Rights Tattoo_1463

Dyon Schlebos (37), docent maatschappijleer in Tilburg, draagt tattoo nummer 455.

 

‘Het schooljaar start met een hoofdstuk over politiek. Niet het meest interessante onderwerp voor vmbo-leerlingen. In les één laat ik mijn Human Rights Tattoo zien; zo weet ik hun aandacht te pakken. Bij de pagina met getatoeëerde letters en statements vraag ik of ze weten wat de eerste zin betekent. Toen ik net een jaar werkte als docent, liet ik in de lerarenkamer vallen dat ik een Human Rights Tattoo wilde. Ook mijn teamleider, die al veel tatoeages had, en de docent tekenen wilden zo’n tattoo. Samen gingen we naar de tattooshop. De letter mag je niet zelf kiezen, wel mag je het lettertype bepalen. Ik kreeg de letter ‘T’, waar ik eigenlijk niets mee had. De tekendocent wilde wel ruilen. Nu prijkt er een ‘O’ op mijn onderarm. Deze tatoeage helpt me eraan herinneren dat ik veel privileges en rechten heb, doordat mijn wieg hier stond. Rechten zouden vanzelfsprekend moeten zijn, maar worden dagelijks geschonden. Know your rights and keep on rocking in the free world!’

Meer weten? Kijk op www.humanrightstattoo.org

Naar boven 

Wereldwijd dragen 3462 mensen een letter uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties. Samen dragen zij het belang van dit document uit.

11/13
Loading ...