Er gaat niets boven  groen 

Wist je dat Nederland 400 miljoen vierkante meter aan platte daken telt en dat nauwelijks één procent daarvan groen is? Zonde! Want groene daken bieden veel voordelen. En het mooie is: je dak vergroenen kun je zelf. 


 

‘Bizar eigenlijk dat we al die ruimte niet gebruiken,’ zegt Friso Klapwijk van de Dakdokters. Volgens de organisatie zijn zwarte bitumen­daken vergelijkbaar met de verteerde longen van een roker. De Dakdokters hebben als missie om die longen weer gezond te maken door ze te voorzien van ademend groen.

 

Piekbuien

Zwarte bitumen daken absorberen veel warmte, zegt ook Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Klimaatontwerp & Duurzaamheid aan de TU Delft. ‘Een bitumen dak kan in de zomer opwarmen tot wel 80 graden. Zelfs wanneer een dak geïsoleerd is, straalt warmte door naar de ruimte onder het dak. Met kiezels op het dak wordt dat al iets minder, maar dan nog stijgt het kwik soms tot 50 graden. Een dak met groen wordt niet warmer dan 30 graden. Een enorm verschil dus. In de zomer kan dat binnenshuis tot wel 15 graden schelen.’ Doordat planten water verdampen, treedt bovendien passieve verkoeling op: verdamping zorgt ervoor dat de omgevings­temperatuur daalt. Planten werken zo dus als natuurlijke airconditioning. In de winter houdt een groen dak de warmte juist binnen.  

Een ander voordeel van groene daken is dat de planten zelf regenwater vasthouden. Een eenvoudig groen dak met sedum of vetplantjes kan 10 tot 20 procent van het regen­water bufferen. Grasdaken of dakparken hebben een dikkere onderlaag, ook wel substraat genoemd, die nog meer water vasthoudt. Dat geeft deze daken een buffer­capaciteit tot wel 80 procent van het regenwater. Dat kan gunstig zijn bij zware piekbuien die door klimaatverandering steeds vaker voorkomen. Het water komt zo vertraagd in het riool terecht, wat de kans op wateroverlast en overstromingen verkleint.  

 

Parkdak

Groen maakt niet alleen klimaatbestendig, het is ook gezond voor mens en dier. Andy: ‘Groen trekt kleine organismen aan, zoals insecten. Dat is van groot belang, nu het aantal insecten drastisch afneemt. Daardoor is er minder bestuiving en komt onze voedselvoorziening in gevaar.’ Een groen dak zuivert ook CO2 en fijnstof. Hoe meer groen, des te beter de luchtkwaliteit in de omgeving. Bovendien: wie uitkijkt of recreëert op een groen dak, herstelt makkelijker van stress en werkt geconcentreerder. ‘Dat kan vooral gunstig zijn in de omgeving van zieken­huizen en kantoren,’ zegt Micky Westerbeek van Rooftop Revolution. Deze stichting treedt op als adviseur, proces­begeleider en aan­jager in groenedakprojecten. Op de Amsterdamse Zuidas werkt Rooftop Revolution bijvoorbeeld samen met de gemeente, waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de Green Business Club Zuidas aan de aanleg van parkdaken. Micky: ‘Dat zijn volwaardige parken, maar dan bovenop een dak. Ze kunnen meer water bergen en de biodiversiteit is er nog groter dan op gewone groene daken.’ Bovenop het dak van het kantoorpand van vastgoed­eigenaar Breevast vergaderen huurders al tussen de bomen. Ook bewoners van wooncomplex de Boel ont­moeten elkaar in het groen op hun dak. En bij Accenture wordt een groen dak gecombineerd met zonnepanelen. Micky: ‘We bieden gratis dak-scans aan bewoners en bedrijven op de Zuidas. Zo kunnen zij de mogelijkheden voor een groen dak onderzoeken. In 2020 willen we op de Zuidas 25.000 vierkante meter aan parkdaken hebben gerealiseerd.’ 

Meer rendement

Een leuke bijkomstigheid van een begroeid dak zijn de financiële baten. Het dak verhoogt de waarde van je huis met gemiddeld 4,5 procent. Niet alleen van je eigen huis, maar ook van de omliggende huizen. Bovendien kan de levensduur van een dak verdubbelen als het begroeid is. Planten beschermen je dak tegen erosie als gevolg van warmte, licht en uv-straling. Nog een voordeel: groene daken bevorderen de werking van zonnepanelen. Die functioneren namelijk het best in een koele omgeving. De panelen in een aluminium frame worden boven de vegetatielaag geïnstalleerd, de beplanting loopt onder de panelen door. Op de schaduwrijke plekken achter de zonnepanelen groeien andere plantensoorten; hierdoor ontstaat een grotere diversiteit. Het beste is dan om een groen dak aan te leggen dat bestaat uit mossen, vetplantjes en kruiden. Dit groen heeft weinig onderhoud nodig. Doordat groen de hoge buitentemperaturen beperkt, heeft een zonnepaneel op een groen dak jaarlijks 9 tot 16 procent meer rendement.  

 

Groen huren

En als het niet je eigen dak is, maar je wilt toch vergroenen? Bewoners van appartementencomplex De Smidse in Horst klopten hiervoor aan bij verhuurder Wonen Limburg. Hun 250 vierkante meter kiezeldak wilden zij graag transformeren tot een groene oase. De woningcorporatie was enthousiast, schakelde Rooftop Revolution in voor hulp en overlegde met de vereniging van eigenaren over de mogelijkheden. Die zag ook voordelen voor de waterberging en het tegengaan van hittestress. ‘We hebben de bewoners betrokken bij het hele proces, van ontwerp tot aanleg,’ zegt Wildert Schuuring van Wonen Limburg. ‘Als woningcorporatie willen we ons woningaanbod verduurzamen. Daarbij houden we rekening met de behoeften van bewoners. Een deel van hen gaat helpen met het onderhoud van het sedumdak. Naast de voordelen van een beter leefklimaat en de ontspannende werking van een groen dak, komen bewoners makkelijker met elkaar in contact. Zo heeft een groen dak ook een sociale functie.’  Groene daken_1052

Naar boven    

  

Ook in deze editie:

Mixfondsen in microkrediet
ook in deze editie - foto 1
Pak je huis aan!
Ook in deze editie - foto 2
Samen een groene wijk
Ook in deze editie - foto 3
Korting op woonproducten
Ook in deze editie - foto 4

Wist je dat Nederland 400 miljoen vierkante meter aan platte daken telt en dat nauwelijks één procent daarvan groen is? Zonde! Want groene daken bieden veel voordelen. En het mooie is: je dak vergroenen kun je zelf.

7/13
Loading ...