goed spul

Groene bollen

Goed spul: bloembollen_1109

Duurzaam tuinieren begint onder de grond. Waar let je op als je bloembollen koopt?

 

Bloembol

Het bolvormige, ondergrondse deel van een plant. De plant gebruikt de bol om voedsel op te slaan. Zo kan een bolgewas de winter overleven. Een bloembol heeft net als iedere plant water nodig, zonlicht en ruimte om te groeien.

 

 Meer over groene bloembollen  

Onder water

Korkusbol onder water

Onder water

De biologische bloembollenteelt zit in de lift. Steeds meer telers stappen over. De tulp is het meest geteelde biologische gewas onder de bollen. Er bestaan ook biologisch geteelde krokussen, narcissen, dahlia’s, blauwe druifjes en lelies. Telers van het bedrijf Biobol gebruiken duurzame teeltmaatregelen, zoals inundatie, waarbij je voor langere tijd een perceel onder water zet. Een milieuvriendelijke techniek die ziekten, plagen en onkruid bestrijdt bij de bloembollenteelt.


Gifvrije tuin

Biologische bollen zijn niet met gif behandeld en dus beter voor de bijen. Niet-biologische bollen worden behandeld met neonicotinoïden, een gif dat medeverantwoordelijk is voor de hoge bijensterfte. Dit gif komt in de bodem, de plant en de bloemen terecht. Wie gifvrije bloembollen plant, helpt automatisch de bijenstand vooruit. Plant je veel verschillende soorten bollen, dan trekt dat ook meer vlinders aan.Bijen

Plant vóór de eerste nachtvorst biologisch geteelde bloembollen en geniet in het voorjaar van bloeiende krokussen, tulpen en narcissen. Wanneer al vroeg in het voorjaar krokussen en andere voorjaarsbollen uitkomen, helpt dat de bijen en hommels. Want vaste planten bloeien dan nog niet en bieden dus geen stuifmeel en nectar.


Residuvrij

Naar bloembollen zonder resten bestrijdingsmiddelen is veel vraag, maar telers kunnen niet garanderen dat bloembollen vrij zijn van residuen van bestrijdingsmiddelen. Resten van verboden middelen kun je vijftien jaar na toepassing nog steeds op bollen aantreffen. Een kweker kan wel garanderen dat hij geen neonicotinoïden gebruikt.Energiebron

Het energieverbruik van bloembollen is hoog: het drogen en bewaren vraagt veel energie. De vereniging voor bloembollencultuur zet zich in om het energieverbruik in de bloembollensector terug te dringen. Bijvoorbeeld door warmte uit kassen of warmte van daken in te zetten. Afval en reststoffen uit een bloembollenbedrijf zijn opnieuw te gebruiken, zoals de grond waarin de bollen geteeld zijn en het organische afval. Sinds kort mag organisch afval van bloembollen ook worden gebruikt om energie mee op te wekken.


No waste

Uit onderzoek van de Dienst Landbouwkundig Onderzoek in Wageningen blijkt dat er jaarlijks 247 ton aan bloembollen op de composthoop belandt. Zonde, vindt het jonge bedrijf BloemenStorm. Het redt bloembollen van de composthoop en levert bedrijven kant-en-klare bakken met bollen die anders zouden zijn weggegooid.Keurmerk

Het Europese keurmerk voor biologische producten stelt (ook) aan bloembollen strenge milieueisen. Bollen moeten zijn geteeld zonder kunstmatige bestrijdingsmiddelen, genetische modificatie en kunstmest. Om de bodem gezond te houden is wisselteelt verplicht. De eisen liggen vast in wetten van de Europese Unie. Het Europese keurmerk garandeert dat een product biologisch is.


Biologische bloembollen koop je makkelijk online bij Sprinklr (sprinklr.co). Bestel met code ASNBIO en krijg een zakje biologische bollen ter waarde van € 5,95 cadeau.

 

Ook bij Albert Heijn en diverse tuincentra koop je biologische bloembollenBloemenStorm redt bloembollen van de composthoop.    

 

Meer weten over groene bollen?

kavb.nl - Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB)
bionext.nl 

Keurmerken.milieucentraal.nl


naar boven    

  

Ook in deze editie:

Goed gesprek: Peter Pelzer
ook in deze editie - foto 1
Mixfondsen in microkrediet
Ook in deze editie - foto 2
Er gaat niets boven groen
Ook in deze editie - foto 3
Samen voor 'n mooie wereld
Ook in deze editie - foto 4

Goed spul: bloembollen

10/13
Loading ...