Focus

Focus

 

Kweken op koffiedik

Oesterzwammen zijn er in allerlei soorten en smaken, maar de grijze oester­zwammen-op-koffiedik op de foto zijn de beste. ‘De structuur is sterker, net als de smaak. Het is een kwaliteitsproduct’, stelt Annelies Goedbloed, oprichter van HaagseZwam, de oesterzwamkwekerij die nu vier jaar bestaat. In het begin haalde ze zelf koffiedik op, inmiddels telt haar bedrijf zestien medewerkers. ‘Waaronder mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die lang geen werk hadden of kampen met psychische problemen.’ HaagseZwam zetelt in het oude Philipsgebouw The New Farm in Den Haag. In de kwekerij groeien de oesterzwammen aan zakken met koffiedik die vier weken in een donkere ruimte hangen. Daarna verhuizen ze naar een lichte ruimte, zodat de zwammen kunnen ontkiemen. Goedbloed leerde enorm veel, deze beginjaren. ‘Bijvoorbeeld dat biologisch koffiedik meer rendement geeft, je krijgt er mooiere zwammen van.’ De oesterzwammenkweek is een goed voorbeeld van circulair produceren, waarbij afvalstromen volledig worden hergebruikt. ‘Afval wordt grondstof en daar kweken we mooi voedsel van.’ HaagseZwam verkoopt de zwammen in Den Haag aan restaurants en op markten, zoals Lekkernassûh. ‘En we ontwikkelen meer producten van oesterzwammen, zoals bitterballen en kroketjes. Niet alleen goed, vooral ook heel lekker.’
haagsezwam.nl

Oesterzwamkwekerij HaagseZwam kweekt grijze oesterzwammen op koffiedik. Een goed voorbeeld van circulair produceren, waarbij afvalstromen worden hergebruikt. Inmiddels werken er 16 medewerkers waaronder mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

6/15
Loading ...