Borealis Project  

Bossen van het noorden


Een gedeelde liefde voor bossen bracht journalist Jelle Brandt Corstius en fotograaf Jeroen Toirkens op het idee om de boreale zone in beeld te brengen. De boreale bossen zijn van groot belang voor de ecologische balans. Borealis Project laat ons door de naaldbomen het bos weer zien.

Lees verder 


Borealis_1606

Met veertig graden onder nul op sneeuwscooters door de bossen van Canada, een helikoptervlucht over de bosbranden in Siberië en een week lang op retraite in een afgelegen hut: journalist Jelle Brandt Corstius en fotograaf Jeroen Toirkens trotseerden zware omstandigheden om een indruk te krijgen van het leven in het boreale woud. In vier jaar tijd reisden ze acht keer naar het boreale gebied en bezochten ze inwoners en gebruikers van het woud. Wie leven er? Hoe verhouden ze zich tot de bossen? En waarom is de boreale zone ook voor de rest van de wereld van belang?

Borealis_1625

Onbeschermd

De boreale zone is het grootste bioom, de grootste vegetatiezone op aarde. Maar liefst 30 procent van alle bomen in de wereld bevindt zich in deze zone. Ook qua CO2-opslag is de boreale zone groter dan de Amazone. Die CO2-opslag is meteen de grootste bijdrage van de noordelijke bossen; ze gaan hiermee de opwarming van de aarde tegen. De boreale zone is dus van onschatbare waarde voor ons ecosysteem en het behoud van biodiversiteit. Toch is slechts een klein deel van de boreale zone beschermd, waardoor er veel houtkap plaatsvindt. Wanneer bomen gekapt en verbrand worden, komen de broeikasgassen weer vrij. Borealis Project is geen manifest tegen kap, maar wil het belang aantonen van de verschillende waardes van het bos: de ecologische, economische, filo­sofische en persoonlijke waardes.

 

Wat betekent Borealis?

Boreaal betekent noordelijk. Borealis is de zone tussen de poolcirkel en het gematigde gebied; de zone strekt zich uit over de continenten Europa, Azië en Noord-Amerika. Het heeft een subarctisch klimaat. In de boreale zone zijn voornamelijk naaldbossen te vinden, het is er te koud voor de meeste vormen van landbouw. De boreale bossen in deze zone worden ook wel taiga genoemd.

 


Borealis_1621

Longen

Er wordt wel eens gezegd dat de grote bosgebieden de longen van onze aarde zijn. Als de Amazone de rechterlong is, dan is het boreale gebied de linkerlong. Toch klopt dat beeld niet helemaal. Bomen produceren veel zuurstof, maar die gebruiken ze grotendeels voor hun eigen processen: wanneer bomen afsterven en vergaan, hebben ze daar zuurstof voor nodig. Bossen produceren dus nauwelijks extra zuurstof voor mensen. De zuurstof die wij hier op aarde hebben, die we inademen, wordt voornamelijk door het plankton in de oceanen geproduceerd.

 

Acht reizen

Dat er veel misvattingen over het bosgebied bestaan, is tekenend voor de relatieve onbekendheid van de boreale zone. Met hun verhalen en beelden hopen Brandt Corstius en Toirkens daar verandering in te brengen. Voor hun reizen naar het boreale gebied kozen ze steeds voor een specifieke invalshoek. Zo bezochten ze het noorden van Japan, waar het bos als laboratorium dient voor onderzoek naar klimaatverandering. De wetenschappelijke waarde van het bos stond hier centraal. Een andere reis ging naar het noorden van Schotland. Daar bevond zich vroeger het Caledonian Forest, een groot boreaal woud dat in de afgelopen eeuwen grotendeels werd gekapt. De stichting Trees for Life zet zich in om een deel van dat vroegere bos te herstellen. Dat gebeurt onder andere door middel van het herplanten van bomen (zie kader).

De reis naar Canada was een beproeving. In de strenge winter van 2018 bezochten Brandt Corstius en Toirkens de Cree, de oorspronkelijke bewoners van dit deel van Canada. Terwijl het veertig graden vroor maakten ze op sneeuwscooters een lange tocht door de nacht. Toirkens had moeite zijn camera te hanteren, Brandt Corstius werd bevangen door de kou. Toch zetten ze door. In Siberië hoopten ze verslag te kunnen doen van de grote bosbranden, maar omdat de Russische overheid negatief in het nieuws was geweest, werd het journalistenduo tegengewerkt. Op de bonnefooi reden ze naar het noorden, waar ze bij toeval mee konden met een helikopter die over de na-smeulende bossen vloog. In Alaska sloten ze hun onderzoek af met een persoonlijke retraite. Gedurende een week verbleven ze in een afgelegen cabin, slechts bereikbaar per watervliegtuig. Over een wandeltocht van drie kilometer deden ze drie uur, zo dichtbegroeid en onbegaanbaar was het noordelijke bos.

Het Borealis Project, door ASN Bank financieel gesteund, laat zien hoe het boreale bos bewoond, gebruikt, bedreigd en beschermd wordt. Met de expositie in Foto­museum Den Haag, het boek, lezingen, artikelen in Trouw en verdere media-aandacht hopen Brandt Corstius en Toirkens een genuanceerd beeld te geven van het onbekende woud. Welke invalshoek je ook kiest, de natuur laat niemand onberoerd.  

Koop een boek,
plant een boom

Het boek met foto’s van Jeroen Toirkens en verhalen van Jelle Brandt Corstius over de boreale zone zou vanaf mei 2020 overal te koop zijn. Vanwege de coronacrisis is dit uitgesteld naar het najaar. Dan verschijnt ook een speciale editie, te koop via de webshop op borealisproject.nl. Bij aankoop van deze editie planten Jeroen en Jelle, via Trees for Life, een boom in de eigen grove in het voormalige Caledonian Forest in Schotland. Kijk voor meer informatie op treesforlife.org.uk.


Borealis - hut
Borealis_1624
Borealis_1609

Tentoonstelling Fotomuseum Den Haag

De ASN Foundation is sponsor van de tentoonstelling Borealis. Deze zou oorspronkelijk vanaf 9 mei 2020 te zien zijn in Fotomuseum Den Haag. Vanwege de corona­crisis is de expositie uitgesteld naar de periode 16 januari tot en met 9 mei 2021. Kijk voor meer informatie op fotomuseumdenhaag.nl.


Naar boven 


Een gedeelde liefde voor bossen bracht journalist Jelle Brandt Corstius en fotograaf Jeroen Toirkens op het idee om de boreale zone in beeld te brengen. De boreale bossen zijn van groot belang voor de ecologische balans.

11/15
Loading ...