60 jaar ASN Bank   

Van ‘Eppo Eekhoorn’ tot ‘Olieboikot’

ASN Bank bestaat 60 jaar! Vanwege corona verplaatsen we onze jubileumactiviteiten naar een later moment dit jaar. Goedgeld neemt alvast een voorproefje: in drie edities blikken we terug op de rijke geschiedenis van de bank. Deze keer: 1960-1980.


60_jaar_asn_bank_1587

1960

ASN Bank werd in 1960 opgericht onder de naam Algemene Spaarbank voor Nederland (ASN), als spaarbank van de socialistische vakbeweging. Het doel? ‘De belangen van de spaarders dienen, maar daarbij ook het bijeengebrachte geld zoveel mogelijk ten goede laten komen aan de maatschappij.’ Zo was de ASN vanaf het begin een bank met idealen. Hiernaast een advertentie uit de jaren zestig.

Jubileum  - pijl down beige


 

60_jaar_asn_bank_1588
60_jaar_asn_bank - stippellijn

60_jaar_asn_bank_1589

1960 - 1980

Tussen 1960 en 1980 spaarden we nog met spaarbankboekjes. De ASN beschikte over bijkantoren in het hele land. Die werden vooral bemand door vakbondsbestuurders, kaderleden en vrijwilligers. Op de foto zie je de eerste telmachine van de bank.

Jubileum  - pijl down

 

60_jaar_asn_bank - stippellijn

1960 -1970

In de eerste decennia van haar bestaan trokken ASN-medewerkers vaak het land in om vakbondsbijeenkomsten te bezoeken. Aan de ‘propagandatafel’ werden ter plekke nieuwe klanten geworven en ingeschreven.

60_jaar_asn_bank_1591

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de jaren zestig en zeventig beschikte de ASN nog niet over eigen kantoren, maar woonde de bank in bij gelieerde organisaties. Deze foto laat de ASN-balie zien in het gebouw van het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV) aan het Plein ’40-’45 in Amsterdam.

Jubileum  - pijl down

 


60_jaar_asn_bank - stippellijn

Eppo

Een spaarpotje van de ASN in de vorm van ‘Eppo Eekhoorn’, een pientere bosbewoner die wat voor anderen over had. De eekhoorn is vanaf het begin het symbool van de bank en speelt nog steeds een rol in tv-campagnes.

60_jaar_asn_bank - stippellijn COPY
60_jaar_asn_bank_1593
Jubileum  - pijl down

1980 

De vakbeweging was een van de meest invloedrijke sociale bewegingen van de twintigste eeuw. De bonden streden niet alleen voor goede cao’s, maar ook voor internationale solidariteit. De ASN deed daar volop aan mee en riep de financiële wereld op tot boycot van het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

60 jaar asn bank_1598

Naar boven 


De bevlogenheid van ASN Bank kent een mooie geschiedenis. In dit jubileumjaar staan we daarbij stil; want wie zijn geschiedenis kent, weet waar hij heen gaat. In deze editie aandacht voor de eerste twintig jaar van de bank.

4/15
Loading ...