Tom Kleyn maakt de oevers van de Schie schoon

Grafisch ontwerper en illustrator Tom Kleyn zag langs zijn fietsroute hoe vervuild de oevers van de Schie waren. Gewapend met prikker en vuilniszak ging hij terug. En hij zette een schoonmaakdag op, Project Schone Schie. In 2018 maakten 320 vrijwilligers in één middag 1,6 kilometer oever plasticvrij.

Lees meer 


‘Meer dan een ton plastic raapten we bij elkaar. Samen kun je het verschil maken. In je eentje elke dag zwerfvuil rapen of ploggen is natuurlijk prima, dat blijf ik ook doen. Het gaat erom dat we het probleem inzichtelijk maken. Het filmpje over de Schone Schie-actiedag ging viral. Het is door 25 miljoen mensen wereldwijd gezien!
Het inspireert mensen en ook gemeenten om zelf acties op te zetten. Zoals een mevrouw in Zuid-Korea, weet ik via Facebook. In de hoop op een gedragsverandering, zodat diezelfde oevers niet een week later weer vervuild zijn. De overheid moet mensen en bedrijven aanpakken die de zooi veroorzaken. Als ik cola wil drinken, krijg ik de verpakking van niet-afbreekbaar plastic erbij. Dat moet anders. Hoe? Hef belasting op virgin (nieuw) plastic en geef belastingvoordeel aan producten van recycled plastic. Wil je zelf wat doen? Zoek dan contact met je gemeente. Die kan bijvoorbeeld zorgen voor grijpers. Als je toch elke dag wilt bewegen, ruim dan een stuk rivieroever op of het park. Heb je kinderen? Denk aan de toekomst en het belang van je kind. En gemeente: omarm initiatieven als deze, versoepel je regels, zie het als kans. Of neem een voorbeeld aan een stad als Seattle, met een verbod op plastics.’


Merijn Tinga 

Francis Zoet 

Terug    

  


Tom Kleyn

6/13
Loading ...