Francis Zoet ‘bubbelt’ plastic uit rivieren

Francis Zoet bedacht samen met Anne Marieke Eveleens en Saskia Studer The Great Bubble Barrier. Die moet ervoor zorgen dat plastics uit de rivieren niet in zee belanden. Ze plaatsen een buis op de bodem van de rivier en pompen er lucht doorheen, zodat er een bellenscherm ontstaat dat plastic tegenhoudt. De natuurlijke stroming brengt het plastic naar de oever, waar het afval eenvoudig te verzamelen is.

Lees meer 


‘Bubble Barriers in de vijf grote steden in Nederland. Vervolgens Europa in, zodat we goed voorbereid door kunnen naar Azië waar plasticvervuiling een enorm probleem is. Voilà, ons verlanglijstje voor de komende jaren!
Om zover te komen, gaan we de komende tijd hard aan de slag met het plaatsen van Bubble Barriers in Nederlandse rivieren en kanalen, de eerste al dit jaar. Na geslaagde pilots in de IJssel, in samenwerking met technologisch instituut Deltares, werken we nu aan de eerste permanente Bubble Barrier. Daarvoor hebben we het nodige geld bijeen, dankzij succesvolle crowdfunding én de Green Challenge van de Postcode Loterij, waarmee we een half miljoen euro wonnen.
Behalve heel concreet plastic uit de rivieren halen, willen we met de Bubble Barrier de steden in om ons verhaal te vertellen. Daarmee willen we bijdragen aan bewustwording over dit thema. Een van onze doelen is de vervuiling van rivieren in kaart brengen en monitoren. Daarnaast willen we het plastic dat we afvangen weer waardevol terugbrengen in de kunststofketen. We zien dat de aandacht voor de plastic soep echt iets teweegbrengt. Het onderwerp staat hoog op de agenda bij zowel het publiek als bij politiek en bedrijfsleven. Op naar bruisende jaren!’


Tom Kleyn 

Merijn Tinga 

Terug    

  

Francis Zoet

6/13
Loading ...