Eerlijke kleding?

Dan ook een leefbaar loon

In 2030 betalen alle kledingbedrijven in het ASN Beleggingsuniversum een leefbaar loon. Dat is het ambitieuze langetermijndoel van ASN Bank op het gebied van mensenrechten. Onze nieuwe partner Fair Wear Foundation (FWF) helpt hierbij. Hoe gaat FWF te werk?


Eerlijke kledingproductie_886 - GFG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Investeren in verandering

De kledingindustrie is een grote, complexe industrie, die je niet zomaar alleen verandert. FWF helpt kledingmerken bij veranderprocessen. Bedrijven betalen een percentage van de jaaromzet aan FWF. Als tegenprestatie geeft FWF onafhankelijk advies en trainingen en deelt het expertise, onderzoek en instrumenten. Ook verifieert FWF de stappen die bedrijven zetten met fabriekscontroles, lokale klachtenhelplijnen en brand performance checks. Dat zijn onafhankelijke onderzoeken naar de inspanningen van een kledingmerk om arbeidsvoorwaarden bij (toe)leveranciers te verbeteren. Zo wil FWF de hele branche een duwtje in de goede richting geven.

De fabriek als graadmeter

Voor merken die bij FWF zijn aangesloten, voert FWF deze brand performance checks uit aan de hand van 42 indicatoren. De eindscore bepaalt in welke categorie het bedrijf valt. Er zijn drie categorieën: ‘verbeteringen nodig’, ‘goed’ en ‘leider’. De check laat zien hoe ver merken zijn met verbetering van arbeidsomstandigheden.

 
Het hele proces telt

FWF beoordeelt niet alleen de processen in de fabrieken, maar ook de manier waarop westerse bedrijven zakendoen. Als kledingbedrijven onmogelijke eisen stellen, kan de werkdruk in de fabriek te hoog worden. Arbeiders zijn dan de eerste slachtoffers. FWF is geen keurmerk, zoals fair trade, want dat zou betekenen dat er geen enkel probleem meer is. Dat is momenteel onhaalbaar voor vrijwel elke keten van (toe)leveranciers. Wel werken FWF-merken dagelijks aan duurzame oplossingen.

 

Samenwerken

Kledingmerken werken aan betere omstandigheden in overleg met het management van het bedrijf waar de kleding wordt gemaakt. FWF voert controles uit in fabrieken, stelt lokale klachtenhulplijnen in en verzorgt trainingen. Lokale teams voeren de controles uit en lokale trainers verzorgen de trainingen. FWF verwacht veel van de merken die zich aansluiten. Zij moeten echt willen investeren in verbeteringen.  

Wat kun je zelf doen?

Eerlijke kleding kopen begint bij jezelf. Check websites van de kledingmerken, mail of bel ze met de vraag wat ze doen om risico’s te verkleinen. Dat kun je als consument echt doen. Op fairwear.org lees je wat de aangesloten merken nu al doen om aan een leefbaar loon te werken. Er zijn aardig wat kledingmerken die fair doen, maar dat niet van de daken schreeuwen.Fair Wear Foundation
in een notendop:
  • Controleert en verbetert arbeidsomstandigheden in de ketens van meer dan 80 aangesloten kledingbedrijven in 11 productielanden in Azië, Europa en Afrika.
  • Deelt expertise, zet aan tot sociale dialoog en versterkt industriële relaties. 
  • Verzorgt trainingen over arbeidsomstandigheden, helpt bij uitvoeren van controles.
  • Vertegenwoordigt zo’n 120 Europese kledingmerken bij 20.000 verkooppunten in 80 landen.
  • Werkt samen met merken, fabrieken, vakbonden, niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) en regeringen.

De code voor arbeidspraktijken van FWF

klik voor een vergroting

fwf-standaard1(1).pngfwf-standaard2(1).pngfwf-standaard3.pngfwf-standaard4.pngfwf-standaard5.pngfwf-standaard6.pngfwf-standaard7.pngfwf-standaard8.png


Dit willen we:

Een leefbaar loon voor textielarbeiders

De ASN Beleggingsfondsen beleggen in bedrijven en oefenen zo invloed uit op hun beleid en daarmee op hun praktijk. Dat geldt ook voor de dertien kledingbedrijven in het ASN Beleggingsuniversum. Deze bedrijven voldoen weliswaar aan onze duurzaamheidscriteria, maar er is nog verbetering mogelijk. Sommige van deze textielbedrijven zijn goed op weg: ze werken samen met ngo’s en vakbonden. Ze betalen hun werknemers ten minste het landelijk geldende minimumloon. Maar geen van alle bedrijven betaalt een echt leefbaar loon uit. Daarom stelde ASN bank het volgende langetermijndoel vast: in 2030 hebben alle kledingbedrijven in het ASN Beleggingsuniversum een leefbaar loon ingevoerd.

Daarom werken we samen met Fair Wear Foundation

In veel landen is het minimumloon in de kledingsector niet genoeg om van te leven. Dat geldt voor productiemedewerkers van kledingbedrijven en hun toeleveranciers. Bewustzijn van dit probleem groeit, ook bij de bedrijven zelf. Maar bewustzijn alleen is niet genoeg: actie is nodig. Daarom zet ASN Bank zich de komende jaren in voor een leefbaar loon in de kledingindustrie. Om dit te bereiken werkt ASN bank samen met Fair Wear Foundation (FWF). Irina van der Sluijs, senior adviseur mensenrechten bij ASN Bank: ‘Veel mensen die in arme landen in de kledingindustrie werken, durven niet op te komen voor hun arbeidsrechten, zoals een leefbaar loon. Ze zijn bang voor ontslag. Wij willen de grote kledingbedrijven handvatten geven om onrechtmatige arbeidsomstandigheden aan te pakken. Fair Wear Foundation is daarin onze partner. Deze organisatie heeft veel kennis van zaken en kan met geslaagde pilotprojecten aantonen dat bedrijven leefbare lonen kunnen betalen zonder verlies van concurrentiekracht.’


FWF aan het werk

Eerlijke kledingproductie - vid1

 Drie concurrerende outdoor-kledingmerken slaan de handen ineen om in de fabriek die hun kleding maakt de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Eerlijke kledingproductie - vid2

 FWF deelt best practices

Terug naar top    

  

Ook in deze editie:

Ecologisch produceren
ook in deze editie - foto 1 COPY
Financials meten footprint
Ook in deze editie - rechts actie
Korting op duurzaam groen
Ook in deze editie - link interview
App voor eerlijke spullen
Ook in deze editie - foto 4

In 2030 betalen alle kledingbedrijven in het ASN Beleggingsuniversum een leefbaar loon. Dat is het ambitieuze langetermijndoel van ASN Bank op het gebied van mensenrechten. Onze nieuwe partner Fair Wear Foundation (FWF) helpt erbij. Hoe gaat FWF te werk?

11/13
Loading ...