ASN-aandelenfondsen verslaan niet-duurzame fondsen


Duurzaam beleggen loont. Dat laten de resultaten van de duurzame ASN-aandelenfondsen over 2017 zien. Deze fondsen deden het in 2017 beter dan vergelijkbare fondsen* zonder duurzaamheidsdoelstelling.

 

Dat had twee oorzaken. De eerste: de selectie van bedrijven op grond van duurzaamheid pakte goed uit. Zo deden bedrijven in de olie- en gasindustrie – waarin de fondsen niet beleggen – het in 2017 duidelijk minder goed. Dat gold ook voor financiële instellingen. Daarin beleggen de ASN-fondsen niet, tenzij ze transparant zijn over hun investeringen en aan onze duurzaamheidscriteria voldoen. Bedrijven in milieutechnologie, industrie, energie-efficiëntie en waterbehandeling deden het beter. En daarin hebben de ASN-fondsen juist een groter belang dan niet-duurzame fondsen. De tweede oorzaak van het goede rendement was dat de fondsbeheerder goede keuzes maakte op grond van de financiële prestaties van bedrijven. We zijn er trots op dat het ASN Duurzaam Small & Midcapfonds het beste rendement behaalde van alle Nederlandse duurzame aandelenfondsen, volgens de onafhankelijke dataleverancier Morningstar.

Stevig fundament

Uiteindelijk gaat het ons om het welzijn van mensen. En dat heeft zorg nodig. De bevolking en vervuiling nemen toe en grondstoffen worden schaars. Daarom moeten we op een andere, innovatieve manier omgaan met onze menselijke en natuurlijke (hulp)bronnen. De ASN-aandelenfondsen spelen hierop in doordat ze beleggen in bedrijven en overheden die zich inzetten voor bijvoorbeeld eerlijker lonen, het welzijn van mensen, slimmer (her)gebruik van grondstoffen en energie-efficiëntie. Voorbeelden zijn Heineken met zijn waterbesparingsprogramma’s. En Philips Lighting, dat verlichting niet als product maar als dienst aanbiedt, waardoor hergebruik van de apparatuur gemakkelijker wordt. Zo heeft duurzaamheid op langere termijn een positief effect op de bedrijfsresultaten. Duurzame bedrijfsvoering betaalt zich uit: financieel én voor een betere wereld.

Verdubbeld in vijf jaar

Was je vijf jaar geleden begonnen met beleggen in de ASN-aandelenfondsen, dan was je inleg nu verdubbeld. Over vijf jaar gezien is er nauwelijks verschil tussen de rendementen van de drie fondsen, zoals je ziet in de grafiek.


Waardeontwikkeling van € 100 (bron: ACTIAM)

ASN Aandelenfonds
ASN Small & Midcapfonds
ASN Milieu & Waterfonds

ASN-aandelenfondsen losse grafiek

In de tabel zie je het gemiddelde jaarlijkse rendement van zeven ASN-fondsen over de afgelopen één, drie en vijf jaar. Dit is inclusief herbelegd dividend en na aftrek van de kosten van de beheerder.

Rendement per 31 december 2017
1 jaar
3 jaar
5 jaar
Risico**
ASN Duurzaam Aandelenfonds 11,81% 8,44% 15,06% 5
ASN Duurzaam Small & Midcapfonds 22,89% 11,58% 14,96% 5
ASN Milieu & Waterfonds 10,01% 12,53% 14,71% 5
ASN Duurzaam Mixfonds 5,06% 5,18% 8,69% 4
ASN Duurzaam Obligatiefonds -0,48% 1,05% 3,11% 3
ASN Groen-projectenfonds 0,65% 0,61% 1,26% 3
ASN-Novib Microkredietenfonds 2,17% 1,85% 2,97% 2
Bron: ACTIAM
Nieuwe mixfondsen

Begin 2017 introduceerden we vijf ASN Duurzame Mixfondsen. Deze zijn gekoppeld aan ASN Doelbeleggen. Ieder fonds is opgebouwd uit goed gespreide beleggingen uit de bestaande ASN-fondsen. Omdat deze mixfondsen nieuw zijn, kunnen we je geen resultaten uit eerdere jaren laten zien.

Rendement per 31 december 2017
Risico**
ASN Duurzaam Mixfonds Zeer Defensief 2,20% 3
ASN Duurzaam Mixfonds Defensief 4,10% 3
ASN Duurzaam Mixfonds Neutraal 6,02% 4
ASN Duurzaam Mixfonds Offensief 9,66% 5
ASN Duurzaam Mixfonds Zeer Offensief 11,50% 5
Bron: ACTIAM

* MSCI-benchmark van de fondsen
** Het nummer achter elk fonds geeft aan welke risico-indicator geldt:

ASN Aandelenfondsen - risicometers 2 en 3
ASN Aandelenfondsen - risicometers 4 en 5
Zo start je met beleggen
  • Je opent een rekening ASN Optimaalbeleggen op asnbank.nl. Of een rekening ASN Doelbeleggen voor de ASN Duurzame Mixfondsen.
  • Je stort geld op de rekening.
  • Daarna kun je online, telefonisch of schriftelijk opdracht geven voor aankoop.
  • Je bepaalt zelf in welk ASN-fonds je belegt en hoeveel je belegt. Je kunt in één keer beleggen of via periodieke inleg. Bij ASN Doelbeleggen kies je het fonds dat bij je risico past.
  • Je kunt je beleggingen op elk moment verkopen.
  • Je betaalt geen aan- en verkoopkosten. Wel betaal je 0,3% servicekosten per jaar over het belegde vermogen, met een maximum van € 300 per jaar.

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 

Het ASN Duurzaam Aandelenfonds, ASN Obligatiefonds, ASN Duurzaam Mixfonds, ASN Milieu & Waterfonds, ASN Duurzaam Small & Midcapfonds, ASN Groenprojectenfonds, ASN-Novib Microkredietfonds en de ASN Duurzame Mixfondsen zijn subfondsen van ASN Beleggingsfondsen N.V. ASN Beleggingsfondsen N.V. is een beleggingsinstelling. De beheerder daarvan is ACTIAM N.V. (ACTIAM). ACTIAM en de genoemde fondsen zijn opgenomen in het register van de AFM.

 

Voor ieder ASN Beleggingsfonds is een prospectus en de Essentiële Beleggersinformatie (EBi) beschikbaar via www.asnbank.nl. Lees de EBi voordat je besluit een beleggingsfonds te kopen. Dit klantenmagazine mag niet worden aangemerkt als beleggingsadvies.

Terug naar top 

 

Ook in deze editie:

Ecologische producten
ook in deze editie 1
Tijd voor zuivere koffie
Ook in deze editie -  2
ASN-directie stelt zich voor
Ook in deze editie -3
Financials meten footprint
Ook in deze editie - 4

Duurzaam beleggen loont. Dat laten de resultaten van de duurzame ASN-aandelenfondsen over 2017 zien. Deze fondsen deden het in 2017 beter dan vergelijkbare fondsen* zonder duurzaamheidsdoelstelling.

6/13
Loading ...