Sluiten  

Verander de wereld, begin op je bord

Verspilling

Overproductie en de versheidscultuur leiden tot verspilling van voedsel, maar ook tot verspilling van water, energie, land en menskracht. Eén derde van al het wereldwijd geproduceerde voedsel verdwijnt in de afvalbak.


Tips tegen verspilling

1 Koop bewuster
Maak een eetschema en lijstje, koop alleen wat je echt nodig hebt.

2 Kook afgepaste porties
Dus niet voor zes als je met vier mensen bent.

3 Eten over?  
Neem het de volgende dag mee naar werk of school als lunch, of stel net als oma vroeger een kliekjesdag in. 

4 Check op houdbaarheid  
Check regelmatig je koelkast en voorraadkast op houdbaarheid. Gebruik je neus en je verstand.

5 op de juiste plek bewaren
Bewaar je eten op de juiste plek, dan is het langer houdbaar. Welke groente blijft langer goed in de koelkast en welke erbuiten? Check de bewaarwijzer op voedingscentrum.nl.

6 Eet meer uit blik
Eet meer uit blik, dat is lang en ongekoeld houdbaar. En blik is recyclebaar.

7 Weck, droog, fermenteer!
Een overschot aan zomers fruit? Maak er jam of chutney van. Groente is geschikter voor fermentatie. Hoe? weckenonline.eu en renskroes.com

Uit eigen tuin

Niets zo lekker als je eigen sla en courgettes. Begin je eigen moestuin, in je achtertuin, op je balkon, met je buren of alleen. Jelle helpt: makkelijkemoestuin.nl.


5 x groener koken

  1. Heel veel Veg!, Hugh Ferarnley-Whittingstall
  2. Plenty, Yotam Ottolenghi
  3. Vegarabia, Greg Malouf
  4. The Green Kitchen at Home, David Frenkiel en Luise Vindahl
  5. Ecofabulous koken in alle seizoenen, Lisette Kreischer

5 fijne apps

  1. Groente- & Fruitkalender: welke groenten eet je in welk seizoen?
  2. VISwijzer: beoordeelt vissen, schaal- en schelpdieren op duurzaamheid
  3. PuurDichtbij: eten van boeren in de buurt
  4. Afgeprijsd: tegen voedselverspilling
  5. Questionmark: scanner voor duurzame boodschappen

Naar boven 

Verklein je voedselvoetafdruk

De voedselvoetafdruk beslaat een derde van onze ecologische voetafdruk. Met de toenemende vraag naar voedsel groeit ook het energie- en waterverbruik. Meren en rivieren drogen op door irrigatie van exportproducten. Inmiddels leven al 1,2 miljard mensen in gebieden waar de watervoorraad vrijwel is uitgeput. De CO2-uitstoot neemt toe door het vervoer van ons voedsel met zeecontainers, maar ook door het gebruik van kunstmest en pesticiden.   

 

Tips: verklein je voedselvoetafdruk

1 Eet minder vlees en minder kaas.  

Dieren hebben veel ruimte nodig, veel water en plantaardig voedsel voor ze vlees, kaas, melk en eieren leveren. Kaas is net zo milieubelastend als vlees. Eet dus meer groente en peulvruchten en vleesvervangers als sojaburgers, tofu en noten. 


2 Eet streek- en seizoensgebonden. 

Je boekt een enorme energiewinst: transportafstanden worden korter, kassen hoeven niet verwarmd.


3 Eet zoveel mogelijk onbewerkt. 

Hoe meer een product is bewerkt, hoe meer energie erin zit. Volkoren graan is minder bewerkt en bevat meer voedingsstoffen. 


4 Gooi geen eten weg.

Met al het eten dat je weggooit, gooi je het water en de energie weg waarmee het is geproduceerd. 

Naar boven 

Hoeveel water eet jij?

De productie van een ons rundvlees kost gemiddeld 1.500 liter water. Dat is evenveel als je verbruikt met een maand lang dagelijks douchen. (Bron: Wakker Dier/NRC)

De hoeveelheid water verbruikt van productie tot bord, per 100 gram,
= 20 liter

Eet zonder dierenleed

Vlees: koop biologisch vlees met het keurmerk Beter Leven met drie sterren. Er is veel overtollig vlees. Probeer eens mannenvlees of een rillette van Hollandse ganzen.

Vis: helaas zeggen ASC- en MSC-keurmerken weinig over het lijden van vissen. Op viswijzer.nl lees je welke vis je wanneer het beste kunt eten en welke beter niet. Vraag je visboer om bijvangst.

Eieren: elk ei heeft een code die begint met 0, 1, 2 of 3. Hoe lager het cijfer, hoe beter het leven van de kip.

Zuivel en kaas: biologische en weidekaas en -melk geeft de beste garantie op een goed koeienleven. Beste keus: biologische kaas gemaakt met vegetarisch stremsel.

 

Meer weten? dierenbescherming.nl, beterleven.nlwakkerdier.nl.

 

Wat drink je?

Frisdranken, vruchtensappen en alcoholhoudende dranken hebben een hoge klimaatbelasting. Drink vooral water en thee. Let bij koffie en thee liefst op de fairtrade-keurmerken zoals Max Havelaar.


Doe de test

Wil je weten hoe duurzaam jij eet?
Doe de test op voedingscentrum.nl.

Naar boven 

Ook in deze editie:

Kinderen en geld
ook in deze editie - foto 1
Sauce with a cause
Ook in deze editie - rechts foto2
Expeditie Spitsbergen
Ook in deze editie - link foto 3
6 foodondernemers
Ook in deze editie - foto 4

voedselverspiling

11/18
Loading ...