Een ei met drie sterren: de hoogste score van Beter Leven. Geproduceerd in een stal met zonnepanelen, grote dakramen en een ren voor de kippen die naar buiten willen. Machines zorgen ervoor dat de lucht die de stal uitkomt, wordt gezuiverd. Zodat 95 procent van het fijnstof wordt tegengehouden.
Het is Kipster in Venray gelukt: eieren produceren op een dier- en milieuvriendelijke manier. En ook om voor de eerste vijf jaar een afzetmarkt te vinden in de Lidl-supermarkt waar de eitjes sinds najaar 2017 verkrijgbaar zijn. Dagelijks ‘rollen’ er 22 duizend Kipster-eitjes van de band. De mannen achter Kipster zijn Olivier Wegloop, Maurits Groen en pluimveehouders Ruud Zanders en Styn Claessens. De ambities van de kippenboeren zijn hoog. Styn: ‘We willen in de agrarische sector een verandering teweegbrengen. Bijdragen aan een betere wereld in plaats van alleen maar produceren, zoals de generaties voor ons deden.’
De Kipster-kippen krijgen restproducten te eten, zoals eten dat overblijft bij bakkerijen. Circulair kippen houden noemt Styn dat. ‘70 procent van de graanproductie is voor diervoeder. Dat geeft aan hoe inefficiënt het huidige systeem is: dieren voederen om mensen te voeden. Dat moet veranderen, daar zetten wij ons voor in. Kan dat? Nee. Als we zo doorgaan lukt dat in ieder geval niet. Willen we de wereld kunnen blijven voeden, dan zullen we dingen moeten laten.’
Eten redden
Instock . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1
Je bent wat je eet
Bieterbal . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2
Mannenvlees op de kaart
De Lekkere Man . . . . . . . . . . . . . . 3
‘Ze horen er juist bij’
Kromkommer . . . . . . . . . . . . . . . 4
Na regen komt bier
Rainbeer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6