goed gesprek

Terug Mannenvlees op de kaart

food ondernemer - Freke van Nimwegen - instock_911
Lizette van Dijk van De Lekkere Man

 

Vlees eten van mannendieren. Iets nieuws? Nee. Maar wel dat we de mannen van de melk- en legdieren eten. Dat is wat De Lekkere Man – het bedrijf van initiatiefnemers Anne Reijnders, Jorn Verhoof en Lizette van Dijk – doet. Zij redden de hanen, bokken en stieren die geboren worden zodat hun moeders en zusjes eieren en melk kunnen produceren.

 

Lees verder   Lizette: ‘De mannen van de melk- en legdieren zetten weinig vlees aan. In het huidige systeem zijn ze als bijproduct vrijwel niet rendabel te maken. De Lekkere Man verwerkt deze hanen, bokken en stieren tot smakelijke producten en vermarkt ze. Zo geven we ze waarde en de mogelijkheid tot een goed leven.’ Het idee ontstond op de Mannenvlees BBQ tijdens de Dutch Design Week. ‘Van boeren hoorden we dat zij hun mannelijke dieren liever een goed leven geven dan ze direct af te maken, maar dat er geen markt voor is.

food ondernemer - blokjes
food ondernemer - Lizette van Dijk - De lekkere man

Er moest een partij opstaan als schakel tussen boer en consument. Dat werd De Lekkere Man.’ Het bedrijf haalt vlees rechtstreeks van de boer en verwerkt het tot producten als droge stierenworst, hanenrillettes en hotboks, hotdogs van bok. Daarnaast vertelt De Lekkere Man zijn verhaal in Mannenpraat-workshops en -lezingen. ‘Zo verspreiden we onze boodschap.’ Lizette is vegetariër. ‘Maar’, stelt ze, ‘door dit mannenvlees en hoe we ermee omgaan, ging ik nadenken over mijn eetkeuzes én het systeem dat eraan ten grondslag ligt. Ik concludeerde dat ik veganist moest worden óf een vegetariër die soms mannenvlees eet. Ik koos voor het laatste en ging nog een stap verder met de oprichting van De Lekkere Man. Dieren zouden nooit een restproduct moeten zijn.’  

 

delekkereman.nl


Meer innovatieve ondernemers:

food ondernemer - vervolg - globe
food ondernemer - Freke van Nimwegen - instock_919

Eten redden

Instock . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

Je bent wat je eet

Bieterbal . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2

‘Ze horen er juist bij’

Kromkommer  . . . . . . . . . . . . . . .  4

Blije kippen

Kipster . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

Na regen komt bier

Rainbeer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6

food ondernemer - vervolg  - blokjes

Vlees eten van mannendieren. Iets nieuws? Nee. Maar wel dat we de mannen van de melk- en legrassen eten. Dat is wat De Lekkere Man – het bedrijf van initiatiefnemers Anne Reijnders, Jorn Verhoof en Lizette van Dijk – doet. Zij redden de hanen, bokken en stieren die geboren worden zodat hun moeders en zusjes eieren en melk kunnen produceren.

7/18
Loading ...