goed gesprek

Terug 


‘Ze horen er juist bij’

food ondernemer -  - Jonathan Karpathios - Bieterbal - streep
Laurien Adriaanse van Kromkommer

 

Diversiteitsbeleid voor groente en fruit, daar staat Kromkommer voor. Hun ‘Krommunity’ redt groente en fruit die puur om de looks ons bord niet halen. ‘Een probleem van de hele keten, van teler tot supermarkt, van politiek tot consument’, vertelt Laurien Adriaanse, ketenregisseur van Kromkommer.

 

Lees verder   



'Door strenge eisen aan het uiterlijk van bijvoorbeeld kiwi’s, zie je nooit tweeling-kiwi’s of driewi’s in de schappen. Terwijl 30 tot 40 procent van de kiwi’s er niet perfect uitziet.’ Al zien ze er anders uit, ze verdienen dezelfde status en prijs, vindt Kromkommer. Nu belandt zo’n 10 procent van groente en fruit in veevoer, biogas, compost of op de vuilnisbelt. Met hun Krommunity bereikt Kromkommer consumenten met ludieke publieksacties. Zo gingen ze verkleed als wortels naar de Gay Pride met de leuze ‘size doesn’t matter’

food ondernemer - blokjes
Food ondernemer Laurien Adriaanse: Kromkommer_938

Van twaalf telers belanden de overschotten in acht soorten Kromkommersoep. Daarmee redde Kromkommer vorig jaar 60.000 kilo groente. ‘Groente redden is geen doel op zich. Via de soepen vertellen we ons verhaal en maken we mensen bewust. Daar begint het mee. In de Jumbo in Wageningen verkochten wij tijdelijk kromme komkommers. Ook toen de actie voorbij was, bleven mensen naar kromkommers vragen. Hartstikke goed, want zelf erom vragen zorgt ook voor verandering.’ Verandering beloofde ook minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in april aan de Tweede Kamer na een actie van Kromkommer en 43 partners, waaronder ASN Bank. Ze onderzoekt of ze de EU-regels voor het uiterlijk van elf soorten groenten en fruit kan loslaten. En over vijf jaar? ‘Dan moeten overproductie en verspilling verleden tijd zijn. We werken toe naar ons opheffingsfeest.’

 

kromkommer.com


Meer innovatieve ondernemers:

food ondernemer - Jonathan Karpathios - Bieterbal_917
food ondernemer - bieterbal - streep

Eten redden

Instock . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

Je bent wat je eet

Bieterbal . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2

Mannenvlees op de kaart

De Lekkere Man  . . . . . . . . . . . . . . 3

Blije kippen

Kipster . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

Na regen komt bier

Rainbeer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6

food ondernemer - Jonathan Karpathios - Bieterbal_918


Diversiteitsbeleid voor groente en fruit, daar staat Kromkommer voor. Hun ‘Krommunity’ redt groente en fruit dat puur om de looks ons bord niet haalt. ‘Een probleem van de hele keten, van teler tot supermarkt, van politiek tot consument’, vertelt Laurien Adriaanse, ketenregisseur van Kromkommer.

8/18
Loading ...