goed gesprek

Terug 


Je bent wat je eet

food ondernemer -  - Jonathan Karpathios - Bieterbal - streep
Jonathan Karpathios van de Bieterbal

 

In 2007, bij de geboorte van zijn zoon, neemt het leven van Jonathan Karpathios een wending. Als vader en chef-kok voelt hij zich verantwoordelijk voor de toekomst van zijn zoon én de aarde. Een toekomst met genoeg voedsel voor iedereen.

 

Lees verder   Hij begint een restaurant en houdt zich aan vier regels. Zijn eten is lokaal geproduceerd, verbouwd zonder pesticiden, van het seizoen, en 80 procent van zijn menu is groente, 20 procent vlees. Jonathan: ‘Je bent wat je eet. Waarom zou je fastfood of gif eten?’ In zijn kas Eerlijke Oogst verbouwt hij biodynamische groenten en kruiden. De Amsterdamse kok laat zich leiden door eeuwenoude waarden van zijn tweede vaderland. ‘Een Griek heeft filotimon, ‘liefde voor je omgeving’. De aarde is mijn vriend, daar moet ik goed voor zorgen.’ 

food ondernemer - blokjes
Jonathan Karpathios van Bieterbal_1029

Jonathan is niet alleen Grieks, hij is ook dwars, altijd geweest. ‘Dwarsdenkers heb je nodig: de wereld is gebouwd op mensen die het anders deden en doen.’ Een product van dat dwarsdenken is zijn succesvolle Bieterbal – zonder kleur- en smaakstoffen. Jonathan gaf ’s lands favoriete snack een metamorfose. Ga maar na, Nederland eet jaarlijks 270 miljoen bitterballen, samen goed voor 1,4 miljoen kilo vlees en 7,4 miljard liter water. Vervang vlees door bietjes en de voetafdruk krimpt sterk. Met zijn missie, minder vlees en meer duurzaam verbouwde groenten eten, gaat Jonathan door. Inmiddels is hij bezig grote multinationals op te voeden. Daar is een wereld te winnen. En hij pakt de catering aan: daar is de verspilling verschrikkelijk, weet hij uit ervaring.
Eten bij Jonathan? Dat kan bij lokaal Edel in Amsterdam. 

 

Meer info op: bieterbal.nl.


Meer innovatieve ondernemers:

food ondernemer - Jonathan Karpathios - Bieterbal_917
food ondernemer - bieterbal - streep

Eten redden

Instock . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

Mannenvlees op de kaart

De Lekkere Man  . . . . . . . . . . . . . . 3

‘Ze horen er juist bij’

Kromkommer  . . . . . . . . . . . . . . .  4

Blije kippen

Kipster . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

Na regen komt bier

Rainbeer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6

food ondernemer - Jonathan Karpathios - Bieterbal_918


In 2007, bij de geboorte van zijn zoon, neemt het leven van Jonathan Karpathios een wending. Als vader en chef-kok voelt hij zich verantwoordelijk voor de toekomst van zijn zoon én de aarde. Een toekomst met genoeg voedsel voor iedereen.

6/18
Loading ...