goed gesprek

Terug 



Eten redden

food ondernemer - Freke van Nimwegen - instock_911
Freke van Nimwegen van Instock

 

Jaarlijks belandt een derde van de wereldwijde voedselproductie in de afvalbak. Dat moet anders, stelt Instock: wij gaan zoveel mogelijk kilo’s voedsel redden en mensen laten zien dat verspilling niet nodig is. Het restaurant zet zijn gasten een viergangenmenu voor van gered voedsel.

 

Lees verder   



Niets verspillen is Freke van Nimwegen, een van de oprichters, al jong bijgebracht. ‘Mijn ouders gooien niets weg.’ Na haar studie bedrijfskunde werkte Freke als trainee op de duurzaamheidsafdeling van Ahold. Met drie collega’s ontwikkelde ze het idee om een restaurant te beginnen met de overschotten uit de winkel. Het werd bekroond als Het Beste Idee van Young Ahold. Freke: ‘De huidige tijd, waarin de supermarkt altijd open is en alles voorradig heeft, vraagt om constante afstemming van vraag en aanbod. Dat leidt tot meer overschotten en dus tot verspilling van voedsel.’ 

food ondernemer - blokjes
food ondernemer - Freke van Nimwegen - instock_912

‘Met restaurant Instock zetten we de redding in. Het gaat om producten die weliswaar voedselveilig zijn, maar niet meer te verkopen. Zoals dat net sinaasappels met één sinaasappel die niet mooi is. Of brood van één dag oud.’ Instock weet er raad mee. Met creativiteit en conserveringstechnieken als fermenteren, pekelen, vriezen, roken en inmaken maken de koks hun gerechten. Wie eet bij Instock krijgt een briefje mee: ‘Bedankt voor je bijdrage aan de strijd tegen voedselverspilling. Met je viergangenmenu bespaar je 2470 liter water.’ Ook jij kunt eten redden, is de boodschap. Freke: ‘Kijk wat je op voorraad hebt en maak daarmee een gerecht. Zodat we met z’n allen bijdragen aan een van de duurzame ontwikkelingsdoelen: in 2030 is voedselverspilling gehalveerd.’  

 

instock.nl


Meer innovatieve ondernemers:

food ondernemer - vervolg - globe
food ondernemer - Freke van Nimwegen - instock_919

Je bent wat je eet

Bieterbal . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2

Mannenvlees op de kaart

De Lekkere Man  . . . . . . . . . . . . . . 3

‘Ze horen er juist bij’

Kromkommer  . . . . . . . . . . . . . . .  4

Blije kippen

Kipster . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

Na regen komt bier

Rainbeer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6

food ondernemer - vervolg  - blokjes

Jaarlijks belandt een derde van de wereldwijde voedselproductie in de afvalbak. Dat moet anders, stelt Instock: wij gaan zoveel mogelijk kilo’s voedsel redden en mensen laten zien dat verspilling niet nodig is. Het restaurant zet zijn gasten een viergangenmenu voor van gered voedsel.

5/18
Loading ...