Duurzaam beleggen in voedingsbedrijven

Langs de voedingsmeetlat

Voedingsbedrijven die voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank zijn dun gezaaid. De zoektocht van ASN Beleggingsfondsen leidde tot drie beursgenoteerde voedingsbedrijven die goed genoeg presteren om in te beleggen: Unilever, Wessanen en Greggs.


Een fabriek die duizenden liters water verbruikt voor de productie van frisdrank middenin een gebied dat kampt met waterschaarste? Niet het bedrijf waar ASN Beleggingsfondsen in investeert. De alsmaar toenemende druk op grondstoffen leidt tot ontbossing, verarming van grond, vervuiling en sociale problemen. ASN Beleggingsfondsen selecteert alleen bedrijven die werken aan een oplossing om deze problemen aan te pakken. Bedrijven met oog voor grondstoffenverbruik, vervuiling, arbeidsomstandigheden en consumentenbescherming. Maar hoe vind je die? ASN Beleggingsfondsen bekijkt als eerste wat een bedrijf precies doet en in welke landen het actief is. Daar kun je namelijk al duurzaamheidsrisico’s uit afleiden. Heeft een voedingsproducent alleen een vestiging in het Verenigd Koninkrijk? Dan is het risico op bijvoorbeeld slechte arbeidsomstandigheden kleiner dan bij een bedrijf met fabrieken in India. Alleen al omdat de wetgeving in het Verenigd Koninkrijk werknemers beter beschermt.

Duurzaamheidscriteria

ASN Beleggingsfondsen maakt gebruik van data van Sustainalytics en RepRisk. Sustainalytics onderzoekt de duurzaamheid van bedrijven, terwijl RepRisk gegevens verzamelt over misstanden bij bedrijven. Een team duurzaamheidsspecialisten van ASN Bank legt die onderzoeksgegevens vervolgens naast de eigen duurzaamheidscriteria voor voedingsbedrijven. Het gaat om criteria als klimaatimpact, grondstoffenverbruik, landgebruik, gebruik van pesticiden, genetische modificatie, dierenwelzijn en arbeidsomstandigheden. Voedingsbedrijven hebben vaak een lange, complexe productieketen. Het duurzaamheidsteam bekijkt welke voorwaarden bedrijven aan hun leveranciers stellen, zoals duurzaamheidscriteria voor het verbouwen van palmolie of cacao. Verder beoordeelt het team of bedrijven consumenten beschermen. Positief scoren bedrijven die transparant zijn over de productingrediënten en die suikergebruik proberen terug te dringen. Sommige zaken sluiten de specialisten meteen uit, bij andere gebruiken ze een meetlat.

Duurzaam beleggen in voedingsbedrijven_968

Mariëtta Smid, duurzaamheidsmanager ASN Beleggingsfondsen

‘We beleggen in activiteiten die volgens ons ook passen in de economie van 2050. Aangezien voeding een basisbehoefte is, investeren we ook in voedingsbedrijven. Helaas gaat er nog veel mis in de voedingsketen. Er zijn maar weinig bedrijven waarin we kunnen investeren. Unilever, Wessanen en Greggs vormen een positieve uitzondering.’

Plantenvezels


Fabriekscomplex met daarboven hoofdkantoor De Brug van Unilever, in Rotterdam

Plantenvezels

Gelukkig zijn er voedingsbedrijven die voldoen aan de duurzaamheidscriteria. Unilever, bekend van Ben & Jerry’s en Unox, is echt een koploper. Het bedrijf stelt ambitieuze doelen: in 2020 moeten alle grondstoffen duurzaam verbouwd of geproduceerd zijn. Verder wil Unilever de carbon footprint halveren en meer dan 1 miljard mensen helpen aan een gezondere leefstijl. Omdat deze multinational actief is in 190 landen en dagelijks twee miljard mensen een product van Unilever gebruiken, hebben zijn bedrijfsdoelen grote impact op de voedingsketen – food vormt de helft van de omzet van Unilever. Toch heeft de multinational ook te maken met misstanden, veelal bij leveranciers. De duurzaamheidsspecialisten van ASN Bank volgen dit proces op de voet en spreken hierover structureel met Unilever. Zo zijn ze in dialoog met het bedrijf over zijn bijdrage aan de palmolie-industrie.

Ook Wessanen, bekend van de merken Zonnatura en Clipper, neemt duurzaamheid serieus. Alle theemerken van Wessanen hebben een fairtrade- of biologisch label. Clipper gebruikt alleen natuurlijke ingrediënten en voegt geen kunstmatige stoffen aan de thee toe. Clipper is ook de eerste theefabrikant die theezakjes niet bleekt. Zelfs de touwtjes aan de zakjes zijn gemaakt van ecologisch geteelde plantenvezels. Zonnatura heeft verschillende producten waarin hazelnoten zijn verwerkt. Toen bekend werd dat er bij de hazelnotenpluk in Turkije sprake was van kinderarbeid, vroeg Wessanen alle leveranciers om een gedragscode te ondertekenen. Het bedrijf schakelde een onafhankelijke partij in die controleert of de productie onder zijn voorwaarden plaatsvindt.

Beleggen_954

Aandacht voor obesitas


Ter promotie dragen modellen in Londen jurken die zijn gemaakt van ingrediënten uit het zomersalademenu van Greggs.

Aandacht voor obesitas

Ook een grote bakker voor de retail springt er positief uit. Greggs uit Groot-Brittannië heeft aandacht voor obesitas en maakt werk van het terugdringen van suiker, zout en vet in al zijn producten. Ook heeft het bedrijf oog voor dierenwelzijn. Greggs stelt: ‘Alle dierlijke producten, van eieren tot vis, vlees en zuivelproducten, moeten tot stand zijn gekomen zonder honger, dorst en onjuiste voeding; angst en chronische stress; fysiek en fysiologisch lijden; pijn, verwondingen en ziektes.’ Greggs vindt het belangrijk dat dieren hun natuurlijke, soorteigen gedrag kunnen vertonen. ASN Beleggingsfondsen investeert daarom ook in Greggs.


Je start al vanaf € 25 per maand met beleggen   

  • Keuze uit alle duurzame ASN Beleggingsfondsen
  • Gemakkelijk zelf aan- en verkopen
  • Je kunt je geld dagelijks opnemen  

 

Open een ASN Beleggingsrekening 

 

Naar de duurzame ASN-fondsen  

 

ASN Beleggingsinstellingen Beheer B.V. (ABB) is de beheerder van ASN Beleggingsfondsen N.V. ABB en ASN Beleggingsfondsen N.V. zijn opgenomen in het register van de AFM. Het prospectus en de Essentiële Beleggersinformatie (EBi) zijn beschikbaar via www.asnbank.nl. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees de EBi voordat je besluit een beleggingsfonds te kopen. Deze uiting mag niet worden aangemerkt als beleggingsadvies.

Naar boven    

  

Ook in deze editie:

Kinderen en geld
ook in deze editie - foto 1 COPY
Sauce with a cause
Ook in deze editie - rechts actie
Expeditie Spitsbergen
Ook in deze editie - link interview
6 foodondernemers
Ook in deze editie - foto 4

Voedingsbedrijven die voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Bank zijn dun gezaaid. De zoektocht van ASN Beleggingsfondsen leidde tot drie beursgenoteerde voedingsbedrijven die goed genoeg presteren om in te beleggen: Unilever, Wessanen en Greggs.

15/18
Loading ...