De aarde heeft
meer longen
nodig

Als je dit artikel in vijf minuten leest, is er waarschijnlijk alweer zo’n 120 hectare bos gekapt: een gebied ter grootte van bijna 250 voetbalvelden. Zo verdwijnen er jaarlijks zo’n tien miljard bomen. Vijf redenen waarom dat slecht nieuws is en we meer bomen moeten planten  Elke 5 minuten 120 hectare bos gekapt


1 GEZONDE LUCHT

Bomen zuiveren de lucht van het broeikasgas CO2 en geven er zuurstof voor terug. Dat werkt zo: bomen hebben voor hun groei CO2 nodig. Die nemen ze op uit de lucht. Ze zetten de CO2 om in zuurstof en hout. De zuurstof scheiden ze af. Dus: hoe minder bos, hoe meer CO2 in de lucht. Ontbossing is daarmee een van de belangrijkste oorzaken van het broeikaseffect en dus van de opwarming van de aarde.


2 BOMEN BESCHERMEN DE BODEM

Bomen houden met hun wortels de bodem vast. Zo voorkomen ze erosie: het wegspoelen of wegwaaien van de bodem. Bomen verbeteren de kwaliteit van de bodem, onder meer doordat de wortels ervoor zorgen dat de bodem water beter kan vasthouden. En ze halen voedingsstoffen diep uit de bodem. Via hun gevallen bladeren en naalden komen die voedingsstoffen terecht in de bovenste laag van de bodem, waar het meeste leven zit. 


Trees for all

Trees for All maakt het particulieren en bedrijven mogelijk hun CO2-uitstoot te compenseren via duurzame bosprojecten. ASN Bank werkt samen met Trees for All in het kader van haar duurzaamheidspijler biodiversiteit. Daarvoor hebben we een langetermijndoel: in 2030 moeten onze financieringen en beleggingen geen verlies van biodiversiteit meer veroorzaken. We willen hun ecologische voetafdruk dus zoveel mogelijk verkleinen. En tegelijkertijd de biodiversiteit vergroten, bijvoorbeeld door geld te steken in natuurontwikkeling. In dat kader planten we samen met Trees for All bomen in het ASN Bos.

Meer informatie: www.treesforall.nl.

Actie

Compenseer je uitstoot

Om 1 ton CO2-uitstoot te compenseren zijn drie groeiende bomen nodig. 

 

Om 23 ton CO2 te compenseren – de uitstoot van een gemiddeld gezin per jaar – zijn 66 bomen nodig. Voor alleen je huishoudelijke energieverbruik zijn 12 bomen nodig.


Actie:

Open een spaarrekening en ASN Bank plant een boom

Open je voor 14 juli 2017 een spaarrekening bij ASN Bank en neem je die in gebruik? Dan planten wij in samenwerking met met Trees for All daarvoor een boom in het ASN Bos.


Compenseer je uitstoot

Via de organisatie Trees for all kun je de CO2-uitstoot van een reis berekenen en deze meteen compenseren door bomen te laten planten. Trees for All plant na jouw bijdrage de bomen in het Smart Forest Project in Bolivia, dat is gecertificeerd met de Gold Standard. Met de rekenhulp op de website kom je erachter hoeveel bomen je nodig hebt om je CO2-uitstoot te compenseren. 


3 VOLDOENDE REGEN

Bomen helpen neerslagpatronen te reguleren. Als het regent houden de bladeren een deel van het water vast. Na de regenbui verdampt dat, waardoor er minder snel wateroverlast optreedt. En door hun schaduw beschermen bomen de grond tegen uitdroging. 


4 BIODIVERSITEIT DANKZIJ BOMEN 

Tachtig procent van alle dier- en plantensoorten op het land leeft in bossen. Deze dieren en planten zijn voor hun voortbestaan van bomen afhankelijk. Hiermee zijn bossen de meest diverse ecosystemen op het land. De vernietiging ervan heeft dus grote gevolgen voor de biodiversiteit


5 Voedsel en andere producten

Naast hout levert het bos vele andere producten die allerlei toepassingen hebben. Bijvoorbeeld vruchten en specerijen zoals vanille, kruidnagel en kaneel, en grondstoffen voor bijvoorbeeld medicijnen. Zo komt kinine, een veelgebruikt malariamedicijn, uit bomen. En is aspirine afkomstig van het blad van de wilg. 


CO2-uitstoot van een reis van ;Nederland naar Barcelona
trees for all 2_443 inf gr groot

Terug naar top 

 

ASN bos en Trees for all

6/14
Loading ...