In beeld

Duurzame stad

Hoe maak je je stad duurzamer? Welke initiatieven inspireren bewoners om duurzamer te leven en te werken aan een klimaatbestendige stad en bevordering van biodiversiteit? Voorbeelden uit het land, becommentarieerd door gedragseconoom Eva van den Broek.


Lees verder  
Groene school-pleinen


Groenblauw plein

Een groener schoolplein zorgt voor gezondere en gelukkigere kinderen. En wie weet werkt het aanstekelijk: zouden de ouders rondom de school ook hun eigen tuin ontstenen? Dat onderzoekt masterstudent Jojanneke Kuckelkorn (studie Business & Social Impact, Universiteit Utrecht), onder begeleiding van gedragseconoom Eva van den Broek, in haar onderzoek ‘Vlekwerking van groene schoolpleinen’. Alle ouders en kinderen van deelnemende scholen die – net als op het schoolplein – tegels verwijderen uit hun tuin, brengen deze naar school. Ze hoopt op metershoge stapels tegels op het plein. Klimaatkrachtig Delfland steunt de ‘groenblauwe’ schoolpleinen van de scholen in de regio Delfland. 
Kleding en een praatjeKleding kas

Je kan er zomaar tijdens een fietstochtje terechtkomen: in de Klerekas onder een viaduct in de Amsterdamse Kolenkitbuurt. ‘Een bijzonder, sociaal project op een onverwachte plek’, aldus Van den Broek. ‘Hergebruik is veel duurzamer dan recycling.’ Iedere dag wordt hier, onder de Leeuwendalerstunnel, kleding geruild. Buurtbewoners draaien de ‘winkel’, maar bovenal is het een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Mensen stoppen voor een kop koffie en een praatje.


Greenhopper


In beeld Klimaatbestendige stad_2090

Inwoners van Breda die meer willen weten over energie en openbaar groen, kunnen terecht in de Greenhopperbus. Tweedejaarsstudenten van de BUas (Breda University of Applied Sciences) bemensen dit mobiele informatiecentrum dat rijdt naar verschillende buurten en winkelcentra in de stad. In gesprek met bewoners onderzochten de studenten de groen- en afvalproblemen in de wijken. Conclusie is dat de kwaliteit van het openbaar groen vaak niet voldoet aan de behoeften van bewoners. Met de Greenhopper laten de studenten zien welke mogelijkheden er zijn voor de inwoners om het groen te verbeteren.
Oase in de stad

Je eigen voedsel verbouwen in de stad en tegelijkertijd de biodiversiteit versterken. In steeds meer steden krijgen buurt­bewoners de ruimte (van de gemeente) om een voedseltuin aan te leggen. Een voorbeeld is Natuurtuin de Slatuintjes in Amsterdam-West. ‘Steeds weer ben ik verbaasd over de grote hoeveelheid ruimte hier’, zegt gedragseconoom Eva van den Broek. ‘Het is zo’n rustige plek middenin het drukke stadsgewoel.’ Anderen noemen het al een verborgen paradijs waar de bonte specht, kleine zoogdieren en bijzondere bomen en bloemen als esdoorn en rietorchis te vinden zijn.Sla tuin


Nk tegelwippen

NK tegelwippen

Nog meer tegels eruit! Zo’n 115 gemeenten in Nederland maken er een wedstrijd van met hun deelname aan het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen. Welke gemeente wipt de meeste tegels en vervangt ze door groen? Dat weten we eind oktober als de ‘wedstrijdleiding’ de balans opmaakt. Iedere bewoner kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen (gevel)tuin. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren en koeler op warme dagen.
VoedselbosOp een braakliggend terrein tegenover tuincentrum Ockenburgh in Den Haag vind je ‘Voedselbos het Achterland’. Een bijzonder bos waarin vrijwilligers en zorgbehoevenden, scholieren en omwonenden samenwerken aan zowel een groene omgeving en mooie oogst als aan bevordering van sociale cohesie in de wijk.


Voedselbos
Dood-gewoon delen

In beeld Klimaatbestendige stad_2092

Je stimuleert verschillende vormen van deelvervoer door te laten zien hoeveel andere mensen al aan deelvervoer doen, stelt Eva van den Broek. ‘In veel steden vormt de gemeente parkeerplaatsen om tot prominente plekken voor deelfietsen en zelfs deelbakfietsen. Dat je anderen zo’n fiets zien gebruiken, maakt het makkelijker om een keer zoiets uit te testen, en wie weet uiteindelijk je auto weg te doen.
Naar boven 

Hoe maak je je stad duurzamer? Welke initiatieven inspireren bewoners om duurzamer te leven en te werken aan een klimaatbestendige stad en bevordering van biodiversiteit? Voorbeelden uit het land, met commentaar van gedragseconoom Eva van den Broek.

11/14
Loading ...