Focus

Focus

 

Paddenstoelenjas

Jassen van composteerbare paddenstoelenwortels en T-shirts gemaakt van algen, een plantaardige en herbruikbare grondstof. Het zijn kledingstukken van The Billion Dollar Collection, een virtuele collectie (niet te koop dus) van tien startups met productie­methodes die over tien jaar gangbaar moeten zijn. De collectie is gelanceerd door de H&M Foundation die streeft naar een revolutionaire verandering om de mode-industrie duurzamer maken. Bijvoorbeeld door kunststoffen te vervangen door composteerbare materialen of de arbeidsintensiviteit van knip- en naaibewerkingen te verminderen.
‘Ons productieproces bestaat uit twee stappen in plaats van de gebruikelijke zeven stappen. We maken 3D-ontwerpen van onze kleding, zodat we de stappen als het spinnen van garen of het knippen van stoffen kunnen overslaan. Dat bespaart afval’, zegt Aniela Hoitink, een van de deelnemers aan The Billion Dollar Collection. Consumenten zijn volgens haar steeds kritischer over wat ze dragen; ze willen kleding van natuurlijke materialen. Haar bedrijf MycoTEX ontwikkelt afbreekbaar textiel gemaakt uit de wortel van een paddenstoel. Hoitink: ‘De vraag is groter dan het aanbod.’ Toch blijft de productie op een laag pitje. ‘Iedereen roept dat kleding duurzamer moet zijn, maar voor startups is het ongelooflijk moeilijk om daar financiering voor te krijgen. Ze investeren liever in bezorgdiensten als Gorillas of Flink dan in de kledingindustrie.’ Een initiatief als The Billion Dollar Collection helpt volgens Aniela Hoitink mee om innovaties in duurzame mode te versnellen. ‘Dat is hard nodig. De mode-industrie is nog steeds een van de meest vervuilende industrieën.’

mycotex.nl

Jassen van paddenstoelenwortels en T-shirts van algen. Kledingstukken van The Billion Dollar Collection, een virtuele collectie (niet te koop dus) van 10 startups met productiemethodes die over 10 jaar gangbaar moeten zijn.

3/14
Loading ...