Sybren Bosch (26) is in 2015 afgestudeerd in Sustainable Development, met circulaire economie als specialisatie. Nu adviseert hij bij Copper8 organisaties over hun aanbestedingsprocessen. Dat gebeurt niet, zoals gebruikelijk, op basis van controle, concurrentie en de laagste prijs, zegt hij. ‘Ik geloof erin dat je tot betere oplossingen komt als je zo’n proces baseert op samenwerking, vertrouwen en functionaliteit. En dat die oplossingen op den duur goedkoper én duurzamer zijn. Volgens ons begint een betere wereld dan ook bij het stellen van een betere vraag.’
Sybren stond in 2015 en 2016 in de Duurzame Jonge 100. Duurzaamheid is dan ook het uitgangspunt van zijn privéfinanciën. ‘Ik heb een spaarrekening bij ASN Bank, maar het rendement daarop is niet heel hoog. Beleggen heeft wel meer risico, maar de kans is groter dat je geld meer waard wordt. Mijn streven is dat mijn inkomsten en uitgaven per maand gelijk zijn. Dat regel ik met behulp van een begroting. Daar staan vaste bedragen op voor sparen en maandbeleggen.’
Sybren wil zijn geld actief inzetten om positieve verandering te realiseren. ‘Ik vind het belangrijk dat ik met mijn geld andere mensen verder help. Dat gebeurt met duurzaam spaargeld ook, maar met je beleggingen kun je daar zelf in kiezen. Onlangs heb ik Banker to the Poor van Muhammed Yunus gelezen. Deze Bengalese econoom en bankier is de grondlegger van het microkrediet. Ik was erg onder de indruk van de impact van microfinanciering. Sindsdien beleg ik een groot deel van mijn geld in microkredietfondsen. Daarmee hoop ik bij te dragen aan de ontwikkeling van lokale gemeenschappen in ontwikkelingslanden.’
De kans dat je het geld op je spaarrekening kwijtraakt, is minimaal. Dat is anders met beleggingen: zij worden minder waard als de beurskoersen dalen. Beleg daarom nooit met geld dat je binnenkort nodig hebt voor andere dingen, zoals je buffer voor onverwachte uitgaven. Maar wel met geld dat je overhoudt als je buffer groot genoeg is.
De koersen van beleggingen worden beïnvloed door zowel economische als politieke ontwikkelingen. Ze kunnen stijgen of dalen. Hoe langer je belegt, hoe groter de kans dat koersdalingen worden gecompenseerd door koersstijgingen. En dat de waarde van je beleggingen door de jaren heen toeneemt. Daarom is beleggen iets voor de langere termijn: minstens vijf jaar.
Beleggers verliezen nogal eens geld door ‘op gevoel’ te handelen. Maar emoties zijn slechte raadgevers. Bepaal daarom eerst wat het doel van je beleggingen is en welke strategie daarbij past. Stel: je bent nog jong en je begint vast met beleggen voor je pensioen. Je strategie kan dan zijn dat je belegt met wat meer risico, met de verwachting dat dit op de lange termijn een hoger rendement oplevert. Houd die strategie dan ook vast in goede én slechte beurstijden.
Volg je het financiële nieuws en je beleggingen op de voet? Dan kun je zelf aandelen en obligaties op de beurs aan- en verkopen. Is je interesse niet zo groot of kun je er weinig tijd in steken? Dan is het verstandiger te beleggen in beleggingsfondsen. Je laat dan de aan- en verkoopbeslissingen over de beleggingen over aan een team van vakmensen. Zij zijn fulltime bezig een goed rendement te behalen. Beleggen in fondsen heeft nog een voordeel. Het fondsvermogen wordt veel meer gespreid belegd dan jij zelf kunt doen. En een betere spreiding – over individuele aandelen of obligaties, regio’s en sectoren, grote en kleinere ondernemingen – verlaagt het risico van beleggingen.
Je kent vast het begrip ‘stemmen met je voeten’. Ook met je geld kun je sturen door ergens wel of juist niet in te beleggen. Hoe wil jij dat de wereld zich ontwikkelt? Daar zoek je het passende fonds bij. Bijvoorbeeld een of meer van de duurzame ASN Beleggingsfondsen. Dan beleg je in bedrijven, overheden en projecten die mens, dier en natuur respecteren. Die goede financiële resultaten en verwachtingen hebben en vooruit kijken.
Je kiest een fonds en steekt er een flink bedrag in. Maar dan daalt de koers. Dit scenario vermijd je door te gaan maandbeleggen. Je koopt dan elke maand voor een vast bedrag participaties in een of meer fondsen. Is de koers laag, dan koop je voor hetzelfde bedrag meer participaties. Is de koers hoog, dan koop je er vanzelf minder. Zo hoef je je geen zorgen te maken over de beste aankoopkoers. En je portefeuille groeit bijna ongemerkt.
Loop geen onnodig risico, lees de Essentiële Beleggersinformatie voordat je besluit in een fonds te stappen
lees je op asnbank.nl/beleggen
Terug naar top