Kanker opsporen dankzij de scherpe neus van Moo en Mintha

In een vroeg stadium darmkanker opsporen door honden te laten snuffelen aan poepmonsters. Een proef van KNGF Geleidehonden in samenwerking met het VU Medisch Centrum is veelbelovend. Mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van ASN Bank.

 

Inmiddels geven de honden in 90 procent van de gevallen correct aan wat het darmkankermonster is. Daniëlla van Gennep, hoofd van KNGF Campus, heeft dan ook als toekomstdroom dat de honden ooit een rol vervullen bij het bevolkingsonderzoek voor de opsporing van darmkanker. ‘Nu worden mensen met verdachte ontlasting meteen doorverwezen naar het ziekenhuis voor een colonoscopie, een dikkedarmonderzoek. Een vrij duur onderzoek, dat niet zonder risico’s is.’

 

Dubbelblinde test

Als de poepmonsters in de toekomst eerst door een hond worden besnuffeld, hoeven alleen mensen met echt verdachte ontlasting naar het ziekenhuis. Maar zover is het nog niet. Eerst moet KNGF Geleidehonden met wetenschappelijk bewijs aantonen dat de honden dit kunnen. Daar wordt hard aan gewerkt. Het projectteam hoopt de pilot eind 2017 af te ronden met een dubbelblinde test. Dan weten dus ook de hondentrainers niet wat de kankermonsters zijn.  

Bevolkingsonderzoek

Voordat het medische circuit is overtuigd, valt er nog een lange weg te gaan. Maar is het eenmaal zover, dan moeten er meer honden worden opgeleid. Van Gennep: ‘De schaal van het bevolkingsonderzoek is zo groot, dat kunnen deze zeven honden niet aan.’

 

Carrousel

Glenny kwispelt, Zorah gaat erbij liggen en Mintha legt haar poot op de carrousel. Elke hond geeft op zijn eigen manier aan welk van de acht monsters in de carrousel de geur van darmkanker heeft. Een jaar geleden gaven de honden in bijna 80 procent van de gevallen het juiste monster aan. Inmiddels geven de honden in 90 procent van de gevallen correct aan wat het darmkankermonster is.  

KNGF_89

Voor de honden is het detecteren van darmkanker een spel

Poepmonster

Het poepmonster van het VUmc gaat vanuit de vriezer in een leeg buisje waar het ontdooit. Omdat de monsters een te sterke geur hebben voor de honden, gaat er vervolgens een kwart wattenschijfje in het buisje. Deze neemt de geur van het poepmonster op. Dat is meer dan voldoende voor de hondenneus. Acht buisjes met wattenschijfjes met de geur van darmkankermonsters en controlemonsters zonder kanker gaan in de geurcarrousel. De honden ruiken dus niet direct aan de ontlasting, maar aan buisjes met wattenschijfjes. Na een korte snuffelronde weet de hond de darmkanker vaak al te vinden.

Rubberen speeltjes

Voor de honden is het detecteren van darmkanker een spel. Hoe de trainers dat voor elkaar hebben gekregen? Eerst lieten ze de honden achter een rubberen speeltje aanjagen. Dat knipten ze vervolgens in kleine stukjes. De honden moesten deze stukjes speelgoed opsporen. Bijvoorbeeld tussen een heleboel andere afleidende geuren. Daarna hebben de trainers de stukjes rubber bij de poepmonsters van darmkankerpatiënten gelegd. Zodoende associëren de honden de geur van darmkanker met het speelgoed. Uiteindelijk werd het stukje rubber zelfs helemaal weggelaten. Na elke juiste snuffelronde worden de honden beloond met spel.


Begeleiders Willem Hendriksen, Danielle de Jonge en Patrick Hilverink met de honden Moo, Glenny, Zorah, Mintha en Catoo

Moo, Mintha, Catoo, Glenny en Zorah

Moo en Mintha zijn speciaal geselecteerd vanwege hun fabelachtige reukvermogen. Dat werd al op zeer jonge leeftijd ontdekt. Het zijn allemaal ‘huishonden’: ze wonen gewoon bij gastgezinnen. Twee à drie keer per week komen de honden langs voor een training met het medische-detectiehondenteam van KNGF Geleidehonden.   

 

Glenny en Zorah zijn afgekeurde blindengeleidehonden. Niet geschikt omdat ze te enthousiast achter hun neus aangingen. Niet handig voor blindengeleidewerk, maar wel voor medisch detectiewerk. Want wat de honden gemeen hebben: ze hebben er plezier in om hun neus te gebruiken. Noami en Nilson zijn de nieuwste teamleden. Zij worden nu ook opgeleid tot medische-detectiehond. Met steun van ASN Bank

In het kader van haar duurzaamheidsthema zorg & welzijn steunt ASN Bank het kennis- en innovatiecentrum KNGF Campus. De missie van KNGF Geleidehonden is zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven te geven met een speciaal opgeleide hond. Op de campus onderzoekt de organisatie daarom nieuwe typen professionele honden, andere soorten dienstverlening en technologische innovaties. Zij verzamelt bestaand onderzoeksmateriaal en doet zelf wetenschappelijk onderzoek, zoals dit experiment met medische-detectiehonden.

Terug naar top 

 

Ook in deze editie:

Zonnepanelen & nomaden
ook in deze editie
Bankboswachter met missie
Ook in deze editie - actie COPY
Appeltaartconcerten
Ook in deze editie - enka COPY
Eerlijker bellen
Ook in deze editie - dummy COPY

In een vroeg stadium darmkanker opsporen door honden te laten snuffelen aan poepmonsters. Een proef van KNGF Geleidehonden in samenwerking met het VU Medisch Centrum is veelbelovend. Mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van ASN Bank.

10/13
Loading ...