Goednieuws - logo Voor De Wereld Van Morgen

ASN Bank Wereldprijs naar 3 duurzame uitvinders


VDWVM ASN Bank Wereldprijs

In Bluecity Rotterdam wonnen drie jonge ondernemers afgelopen november een ASN Bank Wereldprijs 2021. Maak kennis met winnaar Orbisk (links), tweede prijswinnaar Chainable (midden) en derde- en publieksprijswinnaar Loop Biotech.

1. Orbisk
Hoofdprijs


2. Chainable

Tweede prijs


3. Loop Biotech

Derde prijs + Publieksprijs
anker1

‘Moet dat echt allemaal weg?’

Orbisk, hoofdprijs € 25.000

Met het dashboard en de slimme meetapparatuur van Orbisk verkleinen horecaondernemers hun voedselverspilling. Inmiddels maken vijftig restauranthouders gebruik van dit kunstmatigintelligente systeem. Hoe het werkt? De groene bak in de keuken wordt uitgerust met een weegschaal en een slimme camera, op een dashboard staan de verspilcijfers. Orbisk, van Olaf van der Veen, maakte indruk indruk op de jury. ‘Voedselverspilling is een probleem dat we al decennialang kennen. Dit kan een echte gamechanger zijn voor de industrie.’

anker2

Lang zal hij leven, de circulaire keuken

Chainable, tweede prijs € 15.000

Jaarlijks gaan er in Nederland vrachtwagens vol keukens naar de vuilnisbelt, keukens die gemiddeld maar twintig jaar dienstdeden. Chainable, van Simon Rombouts, maakt modulaire keukens op basis van een stalen frame. Is je keuken aan vervanging toe, dan geeft de woningbouwcorporatie een seintje en plaatst Chainable nieuwe elementen. De oude worden opgeknapt voor een tweede leven. 

anker3

De mens als voedsel voor de aarde

Loop Biotech, derde prijs € 10.000 + Publieksprijs € 5.000

Bob Hendrikx ging met twee prijzen naar huis, één van de jury en één van het stemmende publiek. De bio-designer bedacht een biologisch-afbreekbare doodskist. Deze zet een mensenlichaam in de grond om in vruchtbare plantenvoeding. Het belangrijkste ingrediënt is mycelium, het levende wortelnetwerk van paddenstoelen. Loop Biotech verkocht al 100 ‘levende uitvaartkisten’ en kan met het prijzengeld gaan opschalen.  
Van deze helden ga je zeker nog iets horen... Ze wonnen geen prijs, maar bouwen vol vertrouwen verder aan hun duurzame onderneming: stadsvergroener Respyre, de zussen van Food for skin en de alternatieve koffiemaker (zonder koffie en met cafeïne) Northern Wonder. 

Wat is de ASN Bank Wereldprijs?

ASN Bank organiseert sinds 2008 de ASN Bank Wereldprijs, een competitie voor duurzame startups in Nederland. Deelnemers maken kans op een uitgebreid traject met coaching, training en publiciteit. Hiermee helpt de bank duurzame ondernemers hun positieve impact te vergroten. In eerdere edities vielen Fairphone, Yoni en Seepje in de prijzen, inmiddels bekende duurzame merken.

In Bluecity Rotterdam wonnen drie jonge ondernemers afgelopen november een ASN Bank Wereldprijs 2021. Maak kennis met winnaar Orbisk, tweede prijswinnaar Chainable en derde- en publieksprijswinnaar Loop Biotech.

13/15
Loading ...