Hoe zit het met...

 

Gasloos wonen

Hoe zit het met ... gasloos wonen_1988

Alle huizen moeten in 2050 van het gas af zijn, stelt het klimaatakkoord. Naast een warmtepomp of zonnepanelen kun je ook in stappen steeds minder gas verbruiken, zoals met een hybride warmtepomp, koken op inductie of door de cv-ketel op een lager pitje te zetten. Goed voor klimaat en portemonnee, zeker als je weet dat de gasprijs de afgelopen maanden met 50 procent is gestegen..


Zoveel gas verbruiken we

verhaal - pijl down - /media/afbeeldingen/icon-pijljte.png

anker1


Zoveel gas verbruiken weSinds 1 jan 2019 worden alle nieuwbouwhuizen gasloos gebouwd. Ruim 11 procent van de woningen in Nederland is gasloos, zo’n 700.000 woningen. Daarvan hebben 260.000 woningen een warmtepomp voor de verwarming. 460.000 huizen zijn aangesloten op een warmtenet.

 

Bronnen: Warmtenet Trend Rapport 2021 en Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)


WAT IS DE GROOTSTE AARDGASSLURPER IN HUIS?


Verwarmen


Douchen


Koken


Anker 2Antwoord: Verwarmen

50 tot 75 procent van het gasverbruik gaat op aan verwarming met cv-ketel.
Op de tweede plek staat douchen: 20 procent van het gasverbruik gaat op aan douchen.
3 tot 5 procent wordt verbruikt door het koken op aardgas.


Hoe zit het met ... gasloos wonen_1989


Start met deskundig advies

Waar te beginnen? Het inschakelen van een energieadviseur geeft goed inzicht in je energieverbruik en verstrekt tips waar je op het gasverbruik kunt besparen. Gratis advies is ook mogelijk:

 • Gemeenten bieden soms een energiecoach aan, die onafhankelijk en op maat voor je huis advies geeft.
 • Wil je stap voor stap je huis gasloos maken? Doe de verbetercheck op: verbeterjehuis.nl.
 • Op ons platform woningverbeteraars.nl staan adviezen over woningisolatie. Je kunt er vrijblijvend offertes aanvragen en van de installatiepartner krijg je tot eind december 2021 tijdelijk 100 euro korting per isolatiemaatregel. Zie de actievoorwaarden.

7 kleine, praktische tips voor minder gasverbruik

verhaal - pijl down

Soja, waar wordt het verbouwd


7 kleine, praktische tips voor minder gasverbruik 

Hoe zit het met ... gasloos wonen - elektrisch koken
 • Elektrisch koken 

  overweeg een aardgasloze oplossing, ga elektrisch koken met een inductiekookplaat. In plaats van een saaie zwarte inductieplaat biedt MAKUS inductieplaten in kleuren en marmer, en met prints van abstracte patronen.

Hoe zit het met ... gasloos wonen - radiator-ventilator
 • Radiatorventilator 

  hiermee verspreid je de warme lucht van de cv-verwarming sneller door het huis. Daarmee bespaar je zo’n 10 procent op je gasverbruik per jaar.

Hoe zit het met ... gasloos wonen - zet 'm op 60
 • Zetmop60 

  cv-ketels staan vaak op de fabrieksinstelling van 80 graden Celsius, maar ze werken efficiënter op 60 graden. Je kunt dat gemakkelijk zelf instellen. Bekijk de instructie­video’s voor elke ketel op: zetmop60.nl, een initiatief van Urgenda.

Hoe zit het met ... gasloos wonen - infrarood paneel
 • Infraroodpanelen 

  wil je de cv vooral gebruiken voor verwarming van je woonkamer? Dat kan door kleine ruimten, zoals een werkkamer of badkamer, heel gericht met infra­roodpanelen te verwarmen en daar de cv-radiatoren uit te zetten.

Hoe zit het met ... gasloos wonen - Zonneboiler
 • Zonneboiler 

  in de zomer kan de zonneboiler vrijwel al het warme water leveren. Dan moet deze wel op het zuidwesten, zuiden of zuidoosten liggen waar de opbrengst het hoogst is. Een huishouden van vier personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks 180 m3 gas. Het is een investering, maar je krijgt ook subsidie.

Hoe zit het met ... gasloos wonen - Duurzame badkamer
 • Duurzame badkamer 

  onder de badkamervloer kun je een warmteterugwinunit plaatsen die de warmte van het weglopende douchewater gebruikt om koud leidingwater voor te verwarmen. Dat scheelt gas.

Hoe zit het met ... gasloos wonen - Verbruik bijhouden
 • Gasverbruik bijhouden 

  Besparen op gasverbruik levert veel op. Het is effectief als je inzicht hebt in je energieverbruik, energie­verbruik-apps helpen daarmee. Vaak hebben energiebedrijven er zelf één, maar er zijn ook onafhankelijke apps, zoals de Plugwise-app.


Warmtepomp

verhaal - pijl down.

Soja 

WARMTEPOMP

Een grotere stap naar gasloos wonen is de aanschaf van een warmtepomp. Je kunt subsidie krijgen voor een warmtepomp. Welke soorten warmtepompen zijn er?

 

 1. De volledig elektrische warmtepomp verwarmt je huis én zorgt voor warm water in keuken en badkamer. De pomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Dit vraagt om een zwaardere aansluiting op het elektriciteitsnet (3-fasen). 
 2. De hybride warmtepomp werkt in combinatie met je cv-ketel, die bijverwarmt als het koud is. Wel zorgt de cv-ketel nog voor warm water in badkamer en keuken. Hierdoor vermindert je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water met ongeveer 20 procent.
 3. Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp voor huizen met mechanische ventilatie. Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit de afgezogen warme lucht en gebruikt die voor de cv.  

Hoe zit het met ...? gasloos wonen

Wat kost het om je huis geheel gasloos te maken?


17.000 euro


24.500 euro


> 30.000 euro


Soja impact op millieu


Antwoord: Elk antwoord is goed 

Het hangt er vanaf wat voor huis je hebt (tussen­woning of twee-onder-een-kap) en uit welk jaar. Het gasloos maken van een woning uit de jaren zeventig met enkele beglazing kost meer dan een huis uit 2009 dat goed is geïsoleerd. De totale kosten om gasloos te kunnen wonen liggen tussen de 17.000 en 30.000 euro per woning. Voor een woning met energielabel A of B waar alleen nog een warmtepomp nodig is, komen de kosten inclusief subsidie op zo’n 10.000 euro.

Bron: EIB.nlHoe zit het met ... gasloos wonen - Kosten

Subsidies voor aardgasvrij wonen

verhaal - pijl down

Verantwoorde soja

Subsidies voor aardgasvrij wonen

De overheid stelt verschillende subsidies beschikbaar om over te stappen naar aardgasvrij wonen, van teruggave van btw op zonnepanelen tot subsidies voor warmtepompen. Zie rvo.nl.

Hoe zit het met ...? gasloos wonen - subsidie
 • Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je subsidie aanvragen voor een zonneboiler, warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en isolatiemaatregelen.
 • Afhankelijk van de prijs, kun je voor een warmtepomp tussen de € 500 en € 2.500 subsidie krijgen.
 • Met de Energiebespaarlening kunnen huis­eigenaren tegen een gunstige rente een lening afsluiten voor energiebesparende maatregelen.
 • Particulieren kunnen de btw over de aankoop en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst.
 • Naast nationale regelingen zijn veel gemeenten die subsidie verstrekken voor gasloos wonen. Kijk bij je eigen gemeente voor de mogelijkheden.

Disclaimer

verhaal - pijl down


Naar boven 

Keurmerken voor soja

Wat beogen we met deze rubriek? We leggen ingewikkelde, duurzame thema’s uit in een combinatie van beeld en tekst, maken daarbij gebruik van beschikbare vakliteratuur en schakelen de hulp in van een of meer deskundigen. Volledig zijn is niet altijd mogelijk gezien de beperkte ruimte.

Alle huizen moeten in 2050 van het gas af zijn, stelt het klimaatakkoord. Naast een warmtepomp of zonnepanelen kun je ook in kleinere stappen steeds minder gas verbruiken.

5/15
Loading ...