Goed nieuws

Duurzaam koelen en verwarmen van huizen

Goednieuws_2008

Het Nederlandse bedrijf Eteck krijgt een ASN-financiering van 45 miljoen euro. Het bedrijf levert op meer dan 250 plaatsen in Nederland warmte of juist verkoeling via een duurzaam warmte-koude-opslagsysteem (WKO). Bij deze methode wordt energie in de vorm van warmte en kou in de bodem opgeslagen. Gas is dan niet meer nodig. Daarmee levert Eteck een bijdrage in het verlagen van de CO2-uitstoot in Nederland. Deze financiering was mogelijk dankzij het spaargeld van onze klanten. 

Meer informatie op www.asnbank.nl

 


 

 

 

 

Klimaatvriendelijk bouwpleidooi in Glasgow

Bouwen met hout en andere natuurlijke materialen levert duurzame en betaalbare woningen en gebouwen op én draagt bij aan een beter klimaat en de biodiversiteit in ons land. Met die boodschap gingen ASN’ers Emmelien Venselaar (zie foto) en Freek Geurts – per trein – op weg naar de klimaattop in Glasgow. Daar overhandigden ze aan de Nederlandse klimaatgezant Jaime de Bourbon de Parme het eerste exemplaar van het rapport Construction stored carbon. Dit rapport was een co-creatie van ASN Bank, Climate Cleanup en bouwersnetwerk Gideon. 

Jeroen Loots (ASN Bank) gaf samen met Folkert Linnemans van bouwbedrijf Dijkstra Draisma een online presentatie over deze nieuwe manier van bouwen. Waarom maakt ASN Bank zich hier sterk voor? Het produceren van traditionele materialen als cement, baksteen en staal gaat gepaard met veel CO2-uitstoot. Door voortaan natuurlijke materialen als hout en hennep te gebruiken, heb je twee voordelen: er is veel minder uitstoot bij de productie van deze materialen en ooit opgeslagen CO2 blijft opgeslagen.

Lees meer op www.asnbank.nl


Goednieuws - opgroeien in armoede

Armoede nog onvoldoende in beeld bij scholen

Middelbare scholieren die in armoede opgroeien zijn vaak niet goed in beeld bij schoolleiding, mentoren en docenten. Dat blijkt uit een recent onderzoek dat het Nationaal Fonds Kinderhulp samen met ASN Bank uitvoerde. Voor het onderzoek werden zowel docenten als scholieren (13 tot 18 jaar) ondervraagd. Docenten vinden het jammer dat het zo lastig is armoede te onderkennen. Zij merken ook dat de maatschappij steeds individualistischer wordt, mensen minder bij elkaar over de vloer komen en armoede daardoor minder snel wordt gezien. Wat ook naar boven kwam in ons onderzoek is dat jongeren het liefst normaal gevonden willen worden en er alles aan doen om een slechte financiële thuissituatie verborgen te houden. Bij de presentatie van het onderzoek onderstreepte Kinderhulp een helpende hand te bieden in de vorm van een laptop, nieuwe schoenen of een bed. Sinds 2014 trekken ASN Bank en Kinderhulp samen op in de strijd tegen armoede in Nederland.

Meer informatie op www.kinderhulp.nlNiet meer investeren in olie en gas

Deze zomer verscheen het zesde IPCC-rapport: een update over de geleidelijke opwarming van de aarde door meer dan 200 wetenschappers over de hele wereld. De nogmaals alarmerende inhoud was voor ASN’ers Jeroen Loots en Freek Geurts reden om in Trouw de oproep te doen aan andere financials om per direct te stoppen met het investeren in olie- en gasbedrijven. ‘De financiële sector bepaalt hoe snel we van de oude naar de nieuwe economie gaan’, schrijven zij in dit artikel. Onder andere pensioenfonds ABP voegde inmiddels de daad bij het woord. Sinds de oprichting in 1960 heeft ASN Bank nooit geld uitgeleend aan of belegd in de fossiele industrie.


Goednieuws

‘Je kunt op me rekenen’

In het vorige magazine stonden we er al even bij stil: de samenwerking met vrijwilligersplatform NLvoorelkaar. Deze maand vraagt ons moeder­bedrijf de Volksbank met een tv-commercial aandacht voor dit platform. Als een soort ‘marktplaats’ voor vrijwilligerswerk koppelt NLvoorelkaar vrijwilligers en ‘hulpvragenden’ aan elkaar. Inmiddels zijn bijna 200.000 vrijwilligers via het platform actief. Heb je een uurtje? Geef het aan een ander. Ook de duurzame partners van ASN Bank kunnen je hulp goed gebruiken. 

Klik hier om te zien hoe je kunt helpen


Naar boven 

Goednieuws

9/15
Loading ...