Focus

Focus

 

Huis van leem en afval

Een huis dat zichzelf verwarmt en koelt, gebouwd van afval. Earthships, ook wel aardehuizen genoemd, zijn bedacht door de Amerikaanse architect Michael Reynolds die de huidige klimaatcrisis al in 1990 zag aankomen. Earthships zijn gebouwd van stro, klei en leem tot afgedankte banden en zelfs delen van oude wasmachines die als dakbedekking dienen. Maar een earthship is meer dan een duurzaam huis, deze woningen zijn zelfvoorzienend. De bewoners pompen hun water op uit de aarde en zuiveren het met rietbedfilters tot drinkwater. De grote ramen in het huis staan ‘op het zuiden’ naar de zon, zodat er extra zonnewarmte binnenkomt. Een gemiddeld aardehuis heeft dan ook veertig procent minder CO2-uitstoot dan een typische nieuwbouwwoning, concludeerde onderzoekbureau CE Delft vorig jaar.

Je zou denken dat deze circulaire aanpak, die ook nog eens klimaatvriendelijk is, massaal in Nederland wordt omarmd, de praktijk is anders. Dat komt mede door de complexe Nederlandse wet- en regelgeving in de bouw. Voor een bouwaanvraag met stro- of leembouw moet je een boekwerk aan documentatie aanleveren. En woningen moet je – al zijn ze geheel zelfvoorzienend – in Nederland verplicht aansluiten op riolering, water en elektra. In 2009 kwam het eerste earthship, een theeschenkerij, naar Nederland (Zwolle) en inmiddels is er een woonwijk met 23 aardehuizen in Olst. Daarnaast zijn er nog vier ecodorpen in oprichting: in Bergen, Boekel, Ter Apel en Nijmegen.  

 

Een aardehuis is een mooi voorbeeld van klimaatvriendelijk en zelfvoorzienend bouwen, een ontwikkeling die aansluit bij de klimaatdoelstellingen van ASN Bank. ASN Bank en de ASN-beleggingsfondsen zijn niet betrokken bij deze specifieke bouwprojecten.

Een huis dat zichzelf verwarmt en koelt, gebouwd van afval. Earthships, ook wel aardehuizen genoemd, zijn bedacht door de Amerikaanse architect Michael Reynolds die de huidige klimaatcrisis al in 1990 zag aankomen.

4/15
Loading ...