Malenthe Teunis van BESE-products
Dromen

Een ondernemer uit de ASN Bank-community Voor de Wereld van Morgen droomt hardop. Dit keer mariene bioloog 

Malenthe Teunis van BESE-products

Hun biologisch afbreekbare structuren dragen bij aan het herstel van ecosystemen als mosselbanken en oesterbanken.

Lees verder 


‘Als kind al was ik gefascineerd door de natuur, tegenwoordig vind ik de poolgebieden geweldig. Ik doe er al acht jaar gidswerk. Op de Noord- en Zuidpool zie ik de gevolgen van klimaatverandering met eigen ogen. Mede daardoor wil ik via mijn werk bijdragen aan de bescherming van natuurgebieden. BESE begon klein, met herstel van mosselbanken in de Waddenzee. BESE-elements zijn gemaakt van onder meer aardappelzetmeel en bootsen eigenschappen van de natuur na, bijvoorbeeld van wortelstelsels of plantenstengels. Ze beschermen tegen golven en natuurlijke vijanden en helpen zo jonge dieren en planten zich ergens te vestigen. De resultaten waren goed, maar zou het ook werken in andere klimaatzones? We gingen aan de slag in een vergelijkbaar ecosysteem in Florida. Ook daar werkte BESE goed; de natuur – de kwelders en oesterbanken – herstelde zich.

Sinds 2018 is BESE-products een startup, we werken voor overheden en natuurorganisaties in landen als Amerika, Australië en Indonesië. De komende jaren willen we meer projecten en meer medewerkers en gaan we ons product verder ontwikkelen. We kunnen niet de hele wereld redden, maar hoe fijn is het om te laten zien dat je schade aan de natuur ook kunt herstellen. Ik droom ervan dat BESE over vijf jaar op eigen benen staat en dat we wereldwijd bijdragen aan verbetering en bescherming van natuur­gebieden. In de toekomst zie ik mezelf in Florida: ik wandel langs een weg die ooit door de oprukkende zee dreigde te verdwijnen. Ik zie het herstelde mangrovebos en denk aan de oesterbank in zee. De natuur is terug­gekeerd en de golven richten geen schade meer aan, mede dankzij ons.’

 

bese-products.com

Naar boven 

Logo voordewereldvanmorgen

Een ondernemer uit de community Voor de Wereld van Morgen droomt hardop. Dit keer mariene bioloog Malenthe Teunis van BESE-products. Hun biologisch afbreekbare structuren dragen bij aan het herstel van ecosystemen als mosselbanken en oesterbanken.

3/15
Loading ...