2000-2020

60 jaar ASN Bank

Samen de juiste keuzes maken

In drie edities blikken we terug op zestig jaar ASN Bank. Onze geschiedenis toont glashelder waarom onze aanpak zo hard nodig was, en blijft. We sluiten de serie af met een schets van de laatste twee decennia.


Vrouwenspaardeposito

Jarenlang hadden onze klanten de keuze om een deel van hun spaarrente te schenken aan samenwerkende goede doelen. Dit gaf ons bijvoorbeeld de kans om vrouwen in kwetsbare regio’s te helpen met microkredieten, waarmee ze hun eigen bedrijfje konden starten. Dat deden we via het ASN Vrouwenspaardeposito en via hulporganisatie Cordaid. Vanaf 2011 veranderde de renteschenking in een jaarlijkse donatie van de bank aan projecten van maatschappelijke partners.


Jubileum  - pijl down beige


 

60 jaar ASN Bank ode aan de mens - Denis Mukwege

Dag van het Ethisch Beleggen


60 jaar ASN Bank ode aan de mens - Kailash Satyarthi

60 jaar ASN Bank ode aan de mens - Jane Goodall

Als je een bank bent die duurzaam wil bankieren, is transparantie vanzelfsprekend. Daarom maakt ASN Bank al haar investeringen met naam, toenaam en bedrag bekend. Daarnaast gaat de bank graag in dialoog met klanten en stakeholders, onder meer tijdens klantendagen, aandeelhoudersvergaderingen en in het verleden via de Dag van het Ethisch Beleggen. Hierbij mochten we ook diverse beroemdheden ontvangen, zoals in 2005 de legendarische chimpansee-onderzoeker Jane Goodall, in 2015 mensenrechtenactivist Kailash Satyarthi en in 2016 gynaecoloog en bestrijder van seksueel geweld, Denis Mukwege. Beide laatsten zijn Nobelprijswinnaars.


Jubileum  - pijl down.

 

2008 - 2009 

60_jaar_asn_bank - stippellijn

Minister van Financiën Wouter Bos en president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink geven op 9 oktober 2008 een persconferentie over de val van de IJslandse bank Icesave. Hierna treft de financiële crisis ook de Nederlandse bankensector. ASN’s moederbedrijf SNS Reaal wordt uiteindelijk in 2013 genationaliseerd. Bank en verzekeraar worden gesplitst en het bankbedrijf waar ASN Bank deel van uitmaakt gaat uiteindelijk de Volksbank heten. ASN Bank zelf blijft overigens in de crisisjaren onverminderd succesvol en nieuwe klanten trekken met haar duurzame ambities.

60 jaar ASN bank - Financiële crisis

60 jaar ASN Bank - Betalen met idealen

Van oorsprong was de bank een spaar- en later beleggingsbank. Pas met de introductie van een betaalrekening in januari 2009 veranderde dat. Klanten hebben sindsdien de beschikking over een online rekening waarmee ze – met hun ASN-pas in de hand – kunnen betalen met idealen. Inmiddels laten honderdduizenden klanten met deze rekening zien waar ze voor staan. Daarbij biedt de bank specifieke rekeningen voor ZZP’ers, studenten en kinderen vanaf 6 jaar, aangevuld met een particuliere en zakelijke creditcard.

 

 


Jubileum  - pijl down

 

tv-spot

Sinds 2011 zie je ASN Bank geregeld voorbijkomen op tv. Dit is een beeld uit de allereerste tv-spot ‘Geld doet’. In deze campagne lieten we zien dat je foute en goede dingen met geld kunt doen, en dat je samen met ASN Bank de juiste keuzes maakt. Hieronder zie je een voorbeeld van de huidige campagne met fabeldieren in de hoofdrol. Zoals het Gewoontedier, dat moeite heeft met veranderen, en het PVC-paardje dat verliefd wordt op een plastic wattenstaafje dat in zee dobbert.

60 jaar ASN Bank ode aan de mens_1793

60 jaar ASN Bank ode aan de mens_1791

Jubileum  - pijl down

 

60 jaar ASN Bank ode aan de mens_1794

In 2007 richtte ASN Bank het platform Voor de Wereld van Morgen op om duurzame ondernemers te helpen. Zo rijkt ze jaarlijks de ASN Bank Wereldprijs uit aan de beste groene start-ups. In 2014 won Yoni de titel met hun idee om tampons en maandverband van biokatoen te maken. Inmiddels zijn de producten van Yoni overal te koop, zelfs over de grens in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.


60_jaar_asn_bank_1593

De bank heeft een duidelijke aanjaagrol en initieerde het inmiddels wereldwijde klimaat­initiatief PCAF, Partnership for Carbon Accounting Financials. Meer dan vijftig internationale financiële instellingen sloten zich daarbij aan. Met € 2,6 biljoen aan beheerd vermogen committeerden zij zich om de klimaatimpact van hun portefeuille te berekenen en te rapporteren. ASN Bank en de ASN Beleggingsfondsen zijn sinds 2019 zelf klimaatneutraal. ASN Bank is daarmee de eerste klimaatneutrale bank ter wereld.

2020


Naar boven gerelateerd
60 jaar ASN Bank, deel 2: de activistische jaren

Goedgeld september 2020


gerelateerd
60 jaar ASN Bank, deel 1: de vakbondsjaren

Goedgeld mei 2020

De bevlogenheid van ASN Bank kent een mooie geschiedenis. In dit jubileumjaar staan we daarbij stil; want wie zijn geschiedenis kent, weet waar hij heen gaat. In deze editie: ode aan de mens.

9/14
Loading ...