Hoe zit het met...

 

soja, hoe duurzaam is het eigenlijk?Niet zo lang geleden voelde soja als een verantwoorde, duurzame keuze

Hoe zit het met: Soja_1537


Geen vlees maar vleesvervangers van soja. Geen koemelk maar een cappuccino met sojamelk.Hoe zit het met: Soja_1536

Maar de sojaboon ligt onder vuur. Hoe zit het eigenlijk met de ecologische en sociale duurzaamheid van de sojaboon? Goedgeld zoekt het uit.


verhaal - pijl down - /media/afbeeldingen/icon-pijljte.png

Soja telen en consumeren


Waarom we soja telen en consumeren

Hoe zit het met: Soja_1538

Soja als vleesvervanger

Slechts 6% van de verbouwde soja zit in vleesvervangende producten zoals tofu, tempeh of bijvoorbeeld sojamelk. Deze soja wordt verbouwd in Amerika of Europa.

Soja als veevoer

Meer dan 90% van de soja die we eten, zit ‘verborgen’ in vlees, eieren en zuivel

Het krachtvoer voor bijv. een melkkoe bestaat voor 15% uit soja. Zo krijg je bij ieder stuk vlees, ei of glas melk indirect ook soja binnen.


Hoe dat zit leggen we je hier uit

verhaal - pijl down

Soja als veevoer


Waar wordt al die soja verbouwd? welk land is de grootste sojaproducent?


Brazilië


Verenigde staten


China


Soja, waar wordt het verbouwd


Brazilië produceert 123.000.000 ton per jaar

Hoe zit het met: Soja_1547

Sojateelt neemt wereldwijd meer dan 100 miljoen hectare land in beslag, een gebied zo groot als Frankrijk, Duitsland, België en Nederland bij elkaar. In Brazilië vindt het grootste deel van de sojateelt plaats in de Cerrado, een gebied met waardevolle bossen en savannes. Door soja-expansie staat dit gebied onder druk. Maar ook het Amazone-regenwoud wordt bedreigd. Voor de bouw van de plantages worden veel bossen gekapt, alleen al in de Amazone zo’n 600.000 hectare per jaar. Zo zorgt de sojateelt voor allerlei problemen: ontbossing, uitputting van de bodem en vervuiling van het water door bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

verhaal - pijl down

Soja 

Sojaproductie

en de lokale bevolking

Soja is een belangrijk product voor de economie van een aantal Zuid-Amerikaanse landen, maar de grootschalige productie heeft veel negatieve effecten voor kleine boeren en de plaatselijke bevolking. Lokale kleinschalige voedselproductie en werkgelegenheid verdwijnen doordat grote sojabedrijven grond van kleine boeren opkopen. Voor de mensen die werken in de sojateelt spelen problemen als slechte arbeidsomstandigheden en onderbetaling.


Hoe zit het met: Soja_1540

En welke impact heeft de sojateelt op het millieu?

verhaal - pijl down

Soja impact op millieu


Wat is de milieu-impact van sojateelt?

 • Uitstoot van broeikasgassen en verlies van biodiversiteit
   

  Bij de omzetting van bos en andere natuurlijke begroeiing in landbouwgrond, komen veel broeikasgassen vrij. Dat komt omdat bos veel meer biomassa bevat dan landbouwgrond; bomen nemen veel meer CO2 op dan sojaplanten. En plantaardig materiaal dat in de bodem zit, komt in aanraking met zuurstof als de grond omgewoeld wordt en gaat dan rotten: daarbij komt CO2 vrij. Wereldwijd zorgt dit proces voor zo’n 10 procent van alle broeikasgassen die wij mensen uitstoten.

   

  Ook zorgt de ontbossing naar landbouwgrond voor verlies van veel biodiversiteit. Uit de European Soy Monitoring opgesteld door IDH, IUCN en Profundo blijkt dat slechts 13% van de geïmporteerde soja in de Europese Unie ontbossingsvrij is en 22% aan de FEFAC richtlijnen voldoet.


 • Steeds meer bestrijdingsmiddelen 
   

  In de sojateelt worden steeds meer bestrijdingsmiddelen gebruikt: er wordt meer soja verbouwd; en het onkruid wordt steeds meer resistent voor de bestrijdingsmiddelen; daarnaast ontstaan er nieuwe schimmelziektes. Bestrijdingsmiddelen vervuilen de bodem en het (drink)water. Voor de besproeiing van de enorm grote soja-akkers worden vaak vliegtuigen ingezet. Daardoor komen bestrijdingsmiddelen ook buiten de akkers terecht en wordt de plaatselijke bevolking ook blootgesteld aan het gif.


Hoe zit het met: Soja_1542

Is er ook verantwoorde soja?

verhaal - pijl down

Verantwoorde soja


Verantwoorde sojaHoe weet ik dat de juiste soja producten koop? Zijn er ook keurmerken?

verhaal - pijl down

Keurmerken voor soja


keurmerken

Hoe zit het met: Soja_1546

 • Fair Trade IBD

  Dit keurmerk kun je tegenkomen op sojadrank. Het is een internationaal keurmerk dat ... 

  biologische landbouw en goede werkomstandigheden voor boeren garandeert en een eerlijke prijs voor de boeren stimuleert. De boeren moeten biologisch verbouwen. Het keurmerk vereist een plan van continue verbetering op milieu en sociaal gebied.


 • Keurmerkenwijzer

  Voor een betere keuze in de winkel kun je op de Keurmerkenwijzer letten... 

  Wanneer een product een goed keurmerk bevat, weet je dat de soja duurzaam geteeld is. Producten die aan deze eisen voldoen zijn bijvoorbeeld Alpro, Provamel, Vbites en Puur & Eerlijk van Albert Heijn.


 • Groene blaadje

  Je kunt ook letten op het logo voor biologische landbouw: het groene blaadje... 

  Biologisch geteelde soja is niet genetisch gemodificeerd en er wordt geen gebruik gemaakt van synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Maar biologisch stelt geen eisen aan ontbossing en arbeidsomstandigheden.Waar staat ASN Bank in de ‘sojadiscussie’?

verhaal - pijl down

Waar staat ASN bank?

Waar staat ASN Bank in de ‘sojadiscussie’?

Werkgroep biodiversiteit 

ASN Bank is een van de initiatiefnemers van de werkgroep van financiële instellingen voor het onderwerp biodiversiteit. De internationale afdeling binnen deze werkgroep – geleid door ASN Bank expert duurzaamheid Roel Nozeman – focust op ontbossing. Uit het CDP-rapport (Carbon Disclosure Project, 2017) blijkt dat de vooruitgang door grote bedrijven op het onderwerp ontbossing heel minimaal is. CDP vroeg 1100 van de grootste bedrijven hoe zij ontbossing proberen te stoppen. Van de bedrijven die reageerden (272) geeft 72% aan dat zij zich inzetten voor ontbossing. Maar slechts 13% van hen heeft hiervoor een lange termijn, tijdsgebonden nulontbossingscommitment.

De herkomst van soja in producten is voor slechts 12% te traceren. In deze keten is wereldwijd te weinig transparantie in hoeverre de soja verantwoordelijk is voor ontbossing en impact op lokale bevolking.
ASN Bank en de ASN beleggingsfondsen beleggen niet direct in sojaproducenten, maar er is wel indirecte betrokkenheid – bijvoorbeeld via grote bedrijven als Unilever. Het expertisecentrum duurzaamheid van ASN Bank gebruikt onder andere de Script-tool van Global Canopy om ontbossings­risico’s in de beleggingsportefeuille te vinden. • Bronnen  

  Milieu Centraal

  Milieudefensie

  Duurzame Zuivelketen

  MVO Nederland

  HiddenSoy  

  Proveg

  Voedingscentrum

  Wereld Natuur Fonds

  Fair Trade IBD

  CDP

Soja voelt als een verantwoorde, duurzame keuze. Bijvoorbeeld vleesvervangers van soja of sojamelk. Maar de sojaboon ligt onder vuur. Hoe zit het eigenlijk met de ecologische en sociale duurzaamheid van de sojaboon? Goedgeld zoekt het uit.

7/13
Loading ...