Op naar leefbare lonen in de textielindustrie


In de textielindustrie heersen vaak slechte arbeidsomstandigheden, met lonen waar mensen moeilijk of zelfs níet van kunnen rondkomen. Om dit te verbeteren initieerde ASN Bank het Platform Living Wage Financials. Inmiddels hebben tien grote financiële instellingen hun naam aan dit platform verbonden.

Milieu en klimaat zijn onderwerpen waar grote beleggingsinstellingen graag op inzetten. Dat is anders met mensenrechten. Het gaat daarbij vaak om arbeiders in arme landen waar de lokale wetgeving niet strookt met de universele mensenrechten. Wat kun je vragen van de kledingproductiebedrijven in deze landen? En hoe meet je de resultaten van veranderingen?
ASN Bank is de eerste financiële instelling die het aandurft om vanuit financieel perspectief de sociale kant van duurzaamheid aan te pakken met de oprichting van het Platform Living Wage Financials (PLWF). Dit past ook bij het eerste van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties: geen armoede.

Leefbare lonen in de textielindustrie_709
Nieuwe methode

Het doel van PLWF is zorgen dat alle textielbedrijven op den duur een leefbaar loon mogelijk maken voor hun werknemers in de aanvoerketen. Leefbaar loon – een universeel mensenrecht – kan namelijk echt het verschil maken. Het voorziet in de basisbehoeften van medewerkers en hun gezinnen. Zo doorbreekt het de vicieuze cirkel van armoede, waardoor ook zaken als kinderarbeid en excessief overwerken kunnen worden teruggedrongen. De eerste actie van de financiële instellingen achter PLWF bestond uit het meetbaar maken van leefbaar loon in de kledingsector. Hiervoor ontwikkelden ze een

nieuwe methode waarmee textielbedrijven op  dezelfde manier kunnen worden beoordeeld en vergeleken. Er zijn al 

veertien bedrijven onderzocht, waaronder Puma, Esprit en H&M. ASN Bank gaat samen met de PLWF-partners met bedrijven in gesprek over oplossingen. PLWF breidt ook uit naar andere sectoren waarin de partners beleggen, zoals supermarkten en voedingsmiddelen.

 

Blijvend impact maken

De deelnemers aan PLWF zijn ASN Bank, Achmea Investment Management, Amundi, a.s.r., ING, Kempen, MN, NN Investment Partners, Robeco en Triodos IM. ABN AMRO en de pensioenfondsen MITT, PME en PMT zijn ondersteunend lid. Samen hebben de partners meer dan twee biljoen euro vermogen onder beheer.  Het doel is om verder te groeien en meer grote banken en verzekeraars te betrekken bij het platform, zowel nationaal als internationaal. En om blijvend impact te maken in de productielanden.


Naar boven    

  

Ook in deze editie:

Hoe duurzaam is goud?
ook in deze editie - foto 1
Warm wintervoordeel
Ook in deze editie - foto 2
Doe eens vaker iets goeds
Ook in deze editie - foto 3
Nieuw: de ASN Hypotheek
Ook in deze editie - foto 4

In de textielindustrie heersen vaak slechte arbeidsomstandigheden, met lonen waar mensen moeilijk of zelfs níet van kunnen rondkomen. Om dit te verbeteren initieerde ASN Bank het Platform Living Wage Financials. Inmiddels hebben tien grote financiële instellingen hun naam aan dit platform verbonden.

6/13
Loading ...