Het zijn de kleine dingen die het goed doen

Wat is een nieuw jaar zonder goede voornemens? Goedgeld geeft graag het goede voorbeeld. Van overstappen naar een groene bank tot een praatje maken met een eenzame oudere. Maak er een goed jaar van!

Groen geeft energie 

Shoppen voor 't milieu  

Lekker opgeruimd  

Dierenliefde 

Wie goed doet... 

Minder is meer 

Bankwissel  


Plant geeft energie

Groen geeft energie

De energietransitie is in volle gang. Fossiele brandstoffen verliezen stapsgewijs terrein aan groene stroom nu steeds meer mensen alternatieven kiezen. De makkelijkste stap die je zelf kunt zetten, is overstappen naar een duurzame energieleverancier. Duurzame energieleveranciers zijn onder andere Greenchoice en Qurrent. WISE is een groene energievergelijker die helpt bij je keus. Wil je een stapje verder gaan? Dan wordt het misschien tijd om met zonnepanelen je eigen energie op te wekken. Op slimwoner.nl vind je een aanbieding van Natuur & Milieu en Greenchoice.


Lekker opgeruimd


Lekker opgeruimd

Zwerfafval, plasticsoep: ons afval ruimt zich niet vanzelf op. Wel zijn er steeds meer goede en leuke initiatieven om je steentje aan bij te dragen. De jaarlijkse Beach Clean Up Tour van Stichting de Noordzee is zo’n initiatief: een vijftiendaagse strandschoonmaak van de hele Noordzeekust. Leuk voor jong en oud en zelfs honden mogen meehelpen. Afgelopen augustus ruimden 2.764 vrijwilligers ruim 11 duizend kilo visnetten, plastic doppen, flesjes en ballonresten op. Ga je liever alleen aan de slag? Grondstofjutters stellen via strandpaviljoens tassen beschikbaar om tijdens je strandwandeling afval in te verzamelen. Of probeer ploggen eens. Deze uit Zweden overgewaaide fitnesstrend staat voor joggen en afval rapen tegelijk. Trek je hardloopschoenen aan, neem je vuilniszakje mee en gaan.

Shoppen voor het milieu

Shoppen voor het milieu

Wil je dagelijks iets goed doen voor het milieu? Zet je boodschappen in! Probeer zoveel mogelijk verpakkingsvrije producten te kopen. Hanteer de principes van de zero waste-zussen (zie pagina 6): koop producten liefst onverpakt, en anders in een grootverpakking. Karton, glas en blik zijn beter voor het milieu dan plastic. Een lijst met bulkwinkels en verpakkingsvrije winkels vind je op Hetzerowasteproject.nl. Op de markt neem je bijna alles onverpakt in je mand mee. Bij de kaasboer en notenzaak kun je prima je eigen bakjes en zakjes meenemen. Nog een tip: koop en eet zoveel mogelijk lokaal verbouwd en seizoens­gebonden voedsel, dat vermindert de impact op het milieu aanzienlijk.


Dierenliefde

Doe eens vaker iets goeds - dierenliefde

Dierenliefde

De natuur en dieren zijn ons allemaal lief. Maar we kunnen best eens wat vaker lief voor ze zijn. Er zijn veel dieren en veel manieren. Vrijwilliger worden bij een dierenasiel of vogelopvang. Een hond of kat uit een asiel redden. De bijen redden met een bloemenoffensief in je tuin of op je balkon. Inspiratie haal je uit de bloemetjes- en bijtjeskalender van Milieu CentraalThe Pollinators zetten zich ook in voor bijen. En voor kinderen is er de bijenbrigade van Natuurmonumenten. Diervriendelijk zijn, is ook diervriendelijk eten. Let op diervriendelijke keurmerken en zet vaker iets plantaardigs op het menu.

Compliment

Wie goed doet…

Het is niet moeilijk om een ander blij te maken. Laat iemand voor gaan bij de kassa, sta je zitplaats af in de trein, geef je collega een compliment. Iets goeds doen voor een ander zit vaak in kleine dingen. Met een kaartje van Omapost doe je een oma of opa een groot plezier. Veel ouderen zitten verlegen om een beetje aandacht of hulp. Bel gerust eens aan bij je buurman of buurvrouw om een praatje maken, je hulp aan te bieden of samen een boodschap te doen. Het Nationaal Ouderenfonds kan je helpen een match te vinden. Ook jongeren snakken soms naar een praatje, wat hulp of gezelschap. Een buddy of maatje in jouw buurt vind je op maatjegezocht.nl. Ben je meer van de spontane acties? Breng de wijkagenten een zelfgebakken taartje, help iemand oversteken, heet je nieuwe buren met slingers welkom: Rachel van de Pol geeft in haar Hedendaagse heldenboek 365 tips die jouw leven en dat van een ander wat mooier maken.

Minder is meer

Minder is meer

‘Laat die kraan niet lopen!’ Herkenbaar? Waarschijnlijk zei jouw vader of moeder dat vroeger dagelijks tegen je en zeg jij het nu tegen je kinderen. Blijf dat doen, want minder water en energie gebruiken helpt het milieu. Veranderen is lastig, dus een duwtje in de goede richting helpt. Minder water gebruiken bij het douchen is een quick win, een zandloper of waterbesparende douchekop kan daarbij helpen. Ook makkelijk is een bekertje voor het spoelwater bij het tandenpoetsen. Een ouderwets (af)wasje met de hand tussendoor brengt je waterverbruik naar beneden. Meer simpele energiebesparende tips – van gordijnen dicht tot ledlampen aan, van deksel op de pan tot wassen op lagere temperaturen – vind je op hetkanwel.nl.

Doe eens vaker iets goeds_1260

Bankwissel

Bankwissel

Maak je geld (nog) groener. Misschien heb je je spaargeld wel ondergebracht bij een duurzame bank, maar je betaalrekening nog niet? Of misschien denk je aan een duurzame hypotheek of duurzaam beleggen? Stap over. Maar je kunt nog meer impact maken met je geld. Want ook verzekeraars beleggen met jouw geld en dat doen ze niet altijd in ‘schone’ bedrijven. Wil je niet dat jouw spaargeld of premie terechtkomt bij bedrijven die mensenrechten schenden of het milieu aantasten? Check dan hoe je bank en (zorg)verzekeraar presteren en vindt een duurzaam alternatief op eerlijkegeldwijzer.nl.

Naar boven    

Ook in deze editie:

Nieuw: de ASN Hypotheek
Ook in deze editie
Goede voornemens
Ook in deze editie  b
ASN Bank Wereldprijs
Ook in deze editie - foto 3
ASN Bank financiert zorg
Ook in deze editie - 4

Wat is een nieuw jaar zonder goede voornemens? Goedgeld geeft graag het goede voorbeeld. Van overstappen naar een groene bank tot een praatje maken met een eenzame oudere. Maak er een goed jaar van!

12/13
Loading ...