Goed nieuws

Nieuws - foto Duurzaam verzekeren - vloer reparatie

Hoe kan verzekeren duurzaam zijn?

ASN Bank had tot nu toe geen verzekeringen. Daar komt dit jaar verandering in dankzij de samenwerking met verzekeraar a.s.r.. We trappen af met een duurzame variant van de woonhuis-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering. Hoe verzekeren duurzaam kan zijn? De verzekeringspremies van klanten worden duurzaam belegd volgens het duurzaamheidsbeleid van a.s.r. én ASN Bank. Bij herstel van de schade kan de klant kiezen voor schadeherstel met duurzame materialen. Bovendien wordt 2 procent van de premie geïnvesteerd in innovatieve duurzame projecten. Via de nieuwsbrief houden we je op de hoogte.

 1,3 miljoen naar maatschappelijke partners

ASN Bank doneerde in 2020 ruim 1,3 miljoen euro aan projecten van haar maatschappelijke partners. In het onlangs gepubliceerde jaaroverzicht lees je er meer over. Amnesty International organiseerde met deze donatie onder meer online masterclasses mensenrechten voor hbo- en wo-studenten. Ook Fair Wear Foundation, Stichting De Noordzee, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie, Urgenda, War Child, Nationaal Fonds Kinderhulp en de ASN Foundation konden weer op onze steun rekenen. 

Goednieuws - Poster Amnesty

Grijs, groen en donker-groen beleggen

Nederlandse beleggers hebben een steeds grotere keuze uit duurzame beleggingsfondsen. Maar hanteren die allemaal dezelfde definitie van duurzaam? Ja, dankzij nieuwe Europese regels die op 10 maart 2021 zijn ingegaan. Er zijn volgens de SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation) drie categorieën: artikel6-, artikel8- en artikel9-beleggingsfondsen. Om het onderscheid iets begrijpelijker te maken, kun je zeggen dat beleggers nu uit drie kleuren beleggingsfondsen kunnen kiezen: grijze fondsen die zich niet actief richten op duurzaamheid, lichtgroene fondsen die milieu- of sociale aspecten promoten, en donkergroene fondsen die een of meer concrete duurzame beleggingsdoelstellingen hebben. Het was geen verrassing, maar het kostte wel wat werk om alles voor de nieuwe regelgeving in orde te maken. Vol trots kunnen we zeggen dat alle twaalf ASN Beleggingsfondsen ook volgens de nieuwe regels donkergroen zijn.


Goednieuws - Biobased bouwen

Van bouwen met baksteen naar biobased

Nederland staat voor een flinke opgave. Binnen 10 jaar moeten er 1 miljoen betaalbare woningen worden gebouwd en nog eens 1,5 miljoen bestaande woningen worden verduurzaamd. Blijven bouwen met traditionele materialen als beton, staal en steenwol is geen optie meer. De productie van deze materialen brengt veel CO2-uitstoot met zich mee. En die uitstoot moet naar beneden hebben we in Europa afgesproken: in 2030 55 procent minder dan in 1990. Om die ambitieuze klimaatdoelen te halen, hebben beleidsmakers, bouwbedrijven, architect Marco Vermeulen en ASN Bank recent een verkenning uitgevoerd naar nieuwe manieren om huizen en bedrijfspanden te bouwen. Het is nu tijd voor concrete vervolg­stappen via het programma Ruimte voor Biobased Bouwen. 
Meer informatie op asnbank.nlTop 5

Hier ging je spaargeld naartoe in 2020 

In het pas gepubliceerde Jaaroverzicht 2020 lees je wat we met je spaargeld deden en hoe we ons hebben ingezet voor het klimaat, mensenrechten en biodiversiteit. Hieronder alvast de 5 grootste doelen voor het spaargeld dat je ons hebt toevertrouwd. 
Download het jaaroverzicht (pdf)

Goednieuws cijfers COPY

Goednieuws - Movies That Matter filmfesival

Mensenrechtenfilmfestival komt naar je toe

Het Movies That Matter Festival transformeerde vorig jaar tijdens de coronalockdown voor het eerst in een online filmfestival. Die ervaring komt dit jaar helaas weer van pas. De dertiende editie van het Haagse festival gaat zich namelijk weer geheel online afspelen. Gesteund door de ASN Foundation (die één van de partners is van dit festival) en met ruim 60 nieuwe films en documentaires over mensenrechten, waaronder ook de Nederlandse documentaires Desert Paradise en Shadow Game. In Desert Paradise laat Ike Bertels zien hoe bewoners van een stadje in het zuiden van Namibië nadenken over hun toekomst na de sluiting van een diamantmijn. In Shadow Game laten Eefje Blankevoort en Els van Driel zien hoe jonge vluchtelingen hun reis door Europa, op zoek naar een nieuw thuis, als een ‘game’ zien. www.moviesthatmatter.nlGoednieuws - logo Voor De Wereld Van Morgen

Het platform van ASN Bank dat jou inspireert om steeds duurzamer te wordenBijzonder en duurzaam wonen

Goednieuws - Duurzaam wonen

Op Voor de Wereld van Morgen staan we geregeld stil bij bijzonder en duurzaam wonen. Hoe is het om in een tiny house of in een eco-wijk te wonen? In welke Nederlandse plaats staat straks de duurzaamste woonwijk van Europa. Wat bedoelen de bewoners van de Utrechtse buitenwijk Leidsche Rijn met een voedselbos?  Om meer overzicht te geven hebben we onze nieuwste artikelen over duurzaam wonen op één pagina verzameld. Daar vind je inspiratie als je plannen hebt om je eigen woning te verduurzamen. Zo lees je er wat energiebesparende maatregelen kosten én, op termijn, kunnen opleveren.

Kijk voor alle inspiratie over duurzaam wonen op www.vdwvm.nl/duurzaam-wonenGoednieuws - Duurzaamste wijk

Wordt dit de duurzaamste wijk van Europa?

In het hart van Nederland, aan de groene buitenrand van Amersfoort, staat eind dit jaar een volledig in hout gebouwde nieuwbouwwijk. Boswijk Common Woods bestaat uit 56 huizen: 33 koop- en 23 huurhuizen. De koopwoningen zijn met prijzen vanaf € 735.000 niet voor de gemiddelde huizenkoper weggelegd. Maar modulaire bouw kan gemakkelijk worden gekopieerd; daarmee wordt dit type duurzame woningen in de toekomst goedkoper. In het plan is ook ruimte voor multi-generatiehuizen: woongebouwen voor verschillende generaties van één familie onder één dak. Common Woods is een mooi voorbeeld van biobased bouwen (zie ook het nieuwsartikel hieboven).


(H)eerlijk katoen

Duurzaam wonen hoeft niet alleen te gaan over op, onder of in je huis. Ook een interieur kun je volop verduurzamen, bijvoorbeeld je beddengoed. Zo maakt het Nederlandse merk Yumeko bedden- en badgoed van volledig biologisch en fairtrade katoen. Voor eerlijk katoen kiezen is een slimme keuze, de productie ervan heeft een flinke impact op onze planeet. Lees meer over de impact van katoen op natuur en mens op voordewereldvanmorgen.nl.

Goednieuws - Yumeko beddengoed

Naar boven 

Goednieuws: korte nieuwsberichten voor klanten van ASN Bank en nieuws over de wereld van morgen.

8/13
Loading ...