goed geld 


Licht, ruim en een aangenaam klimaat

Duurzame zorg

Opa en oma in het bejaardentehuis. Dat is iets van vroeger. De ouderen van nu wonen zo lang mogelijk zelfstandig, zo nodig met een beetje hulp. Het nieuw gebouwde woon-zorgcentrum Emmaus in Zoeterwoude is volledig toegerust voor deze ‘zorg nieuwe stijl’. En duurzaam op de koop toe, met een financiering van het ASN Groenprojectenfonds. 

 

Duurzame zorg_250

Zonnepanelen op het dak, warmte-koudeopslag voor verwarming en koeling onder de grond, energiezuinige ledverlichting door het hele pand: woon-zorgcentrum Emmaus is voorzien van de laatste snufjes op het gebied van duurzaam bouwen. Dat moet ook wel, want een groenfinanciering krijg je niet zomaar. ‘Vergeet ook niet die super-isolerende, prachtige rieten kap’, glundert Simon Francken, die de vervangende nieuwbouw begeleidde. Dat is nog niet alles. Voor een groenfinanciering moet niet alleen het gebouw zelf bijzonder energiezuinig zijn, ook de bouw moet op een duurzame manier worden aangepakt. ‘Zo moesten we de afgegraven grond in de buurt kwijt zien te raken. Dus wij op zoek naar een lokale boer die nog wel wat grond kon gebruiken’, vertelt Marja van der Valk met een lach. Zij is bestuurder van zorgaanbieder WIJdezorg, eigenaar van het Emmaus en enkele andere woon-zorgcomplexen in de Zuid-Hollandse Rijnstreek.  

 

 

Mevrouw Bakker woont in Emmaus en is blij met haar nieuwe onderkomen. Ze vertelt waarom tijdens een wandeling met haar hondje Kelly.

Ook ’s zomers koel

‘Het was pionieren’, vat Simon het bouwproces samen. Maar het resultaat mag er wezen. In februari verhuisden de bewoners vanuit het oude Emmaus – gebouwd in de jaren zestig en tachtig – naar de tegenovergelegen nieuwbouw. In totaal biedt het woon-zorgcentrum plek aan ongeveer tachtig ouderen. De helft daarvan zijn ouderen met dementie. Zij zijn ondergebracht in kleinschalige woongroepen. De andere helft huurt een zelfstandig appartement en krijgt, indien nodig, zorg op maat. Qua wooncomfort zijn ze er allen flink op vooruit gegaan. Het gebouw is licht, ruim en heeft een aangenaam binnenklimaat. ‘Ook als het buiten warm is. Dankzij de warmte-koudeopslag kunnen we duurzaam en tegen lage kosten verwarmen én koelen. Dat was in het oude gebouw wel anders. Daar kon het ’s zomers bloedheet worden’, zegt Simon.


‘Emmaus heeft ook echt de rol van ontmoetingscentrum voor de buurt’

Veilig dankzij polsbandje

Het gebouw is ontworpen volgens de laatste inzichten over de ideale inrichting van een zorgcomplex. Alles is dus gelijkvloers. De gangen en deuren zijn breed en voorzien van deurklinken die handig zijn geplaatst voor mensen in een rolstoel. Ook is het gebouw voorzien van de laatste generatie ‘domotica’, oftewel huisautomatisering. ‘Dat betekent bijvoorbeeld dat de bewoners met dementie een polsbandje dragen, waardoor bepaalde deuren al dan niet opengaan’, vertelt Simon. ‘Een hele vooruitgang ten opzichte van vroeger, toen zo’n afdeling permanent op slot zat, voor iedereen. Nu kunnen de bewoners die daartoe in staat zijn toch hun dagelijks ommetje maken. En als ze te ver afdwalen, dan krijgt de verzorging een signaaltje, zodat er iemand polshoogte kan nemen. Al met al betekent dat dus veel meer vrijheid én veiligheid voor de bewoners.’

Ontmoetingscentrum voor de buurt

 Niet alleen de bewoners zijn er flink op vooruit gegaan, dat geldt ook voor de vele bezoekers. Het zorgcomplex herbergt een gezellig restaurant met een uitgebreide activiteitenkalender. Er staan een piano en een biljarttafel. Er is zelfs een kleine buurtwinkel voor dagelijkse benodigdheden, gerund door vrijwilligers. ‘Emmaus heeft ook echt de rol van ontmoetingscentrum voor de buurt’, vertelt Marja. Het overeind houden van die sociale functie vraagt wel wat kunst- en vliegwerk, voegt Simon eraan toe. ‘We zouden niet zonder onze vrijwilligers kunnen. En we moeten slim omgaan met onze financiën.’  

 

Licht uit als je weggaat

Ook in dat opzicht is de verduurzaming van de bedrijfsvoering een goede zaak. ‘Onze energierekening valt dit jaar stukken lager uit dankzij de zonnepanelen, de warmte-koudeopslag en ledverlichting’, zegt Simon. En de duurzaamheidsvonk slaat inmiddels over op het personeel, voegt Marja eraan toe. ‘Laatst had iemand een briefje opgehangen: licht uit als je weggaat. Je merkt dat iedereen ermee bezig is.’ De volgende stap is om ook de bevoorrading van Emmaus te stroomlijnen. Simon: ‘We maken nu afspraken met onze leveranciers, zodat straks alle producten door één vrachtwagen worden afgeleverd. We zijn al goed bezig, maar het kan nóg beter.’

Duurzame zorg_314


Waarom financiert ASN Bank woon-zorgcomplex Emmaus?

Audrey de Werker, senior relatiemanager duurzame projectfinancieringen, legt uit: ‘In deze financiering komen twee zaken samen die ASN Bank belangrijk vindt. Allereerst goede zorg in een comfortabele woonomgeving. Daarnaast een minimale milieubelasting. Het nieuwe Emmaus is energieneutraal. Dat betekent ook dat de energiekosten minimaal zijn. Daardoor blijft er – na de terugverdientijd – meer geld over voor zorg voor de bewoners.’ Het ASN Groenprojectenfonds financierde het nieuwe Emmaus voor in totaal 4,7 miljoen euro.

Terug naar boven 

 

Ook in deze editie:

Goed gesprek
ook in deze editie
Festival Amelland
Ook in deze editie - actie COPY
Partners ASN Bank
Ook in deze editie - enka COPY
De tuin lonkt.
Ook in deze editie

Opa en oma in het bejaardentehuis. Dat is iets van vroeger. De ouderen van nu wonen zo lang mogelijk zelfstandig, zo nodig met een beetje hulp. Het nieuw gebouwde woon-zorgcentrum Emmaus in Zoeterwoude is volledig toegerust voor deze ‘zorg nieuwe stijl’. En duurzaam op de koop toe, met een financiering van het ASN Groenprojectenfonds.

9/11
Loading ...